Fiskars fysiologi gör dem betydligt mer sårbara för stress än däggdjur, vilket gör att de har svårare att återhämta sig efter påfrestningar. En av anledningarna är hur fiskens muskulatur fungerar.
Det säger Albin Gräns, fiskfysiolog och forskare på Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd på SLU i Göteborg. Han har framför allt forskat kring hur fiskar i odlingar mår och känner stress men också hur fiskar välmående påverkas av trålning.
– En studie vi genomförde tillsammans med bland annat den danska djurskyddsorganisationen Dyrenes Beskyttelse och den danske producentorganisationen för pelagiskt fiske, visade att i princip all fisk var död när den nådde däck, ihjälstressad i trålen. När vi tog blodprover från fiskarna såg vi att alla blodkroppar hade sprängts inuti fisken, berättar han.
Resultaten från hans forskning kan också förklara vissa av de effekter vi ser på fiskar som fångas med Catch & Release.
– Catch & Release ju bygger på att fisken som släpps tillbaka överlever. Men för lättstressade fiskar och fiskar som fångas från stora djup är det i princip ingen överlevnad alls. Till exempel lake och gös kan drabbas av tryckskador och simblåsor som exploderar. Själva releasemomentet blir i dessa fall mest ett sätt att mata måsarna, berättar han.
Syreskuld och mjölksyra gör återhämtningen svår
En av anledningarna till att fiskar har svårt att återhämta sig efter stress är deras muskulatur. De har huvudsakligen vit muskulatur, vilket innebär att den har dålig blodtillförsel och snabbt ansamlar mjölksyra vid ansträngning.
– Den vita muskulaturen är anpassad för korta explosiva rörelser i jakt på föda eller för att komma undan en predator. Men när de fastnar på en krok och kanske drillas under en längre period bygger de upp en syreskuld och höga halter av mjölksyra i musklerna som gör det extra svårt att återhämta sig, berättar Gräns.
Framför allt större fiskar som stressas, utmattas och pressas till max riskerar att tippa över sin turning point och inte klarar att återhämta sig.
– Därför är det viktigt att minimera kampen och veva in fisken så snabbt som möjligt. Men just kampen är en central del av upplevelsen för många sportfiskare, vilket skapar en inbyggd konflikt, säger han.
På motsvarande sätt bygger fisken upp en syreskuld när den hanteras ovanför vattenytan, vilket de flesta som sysslar med Catch & Release borde känna till.
– Därför är det problematiskt när Youtubers och andra på sociala medier fokuserar på att posera med sina fångster i luften. Ju längre tid fisken hålls ovanför vattnet, desto större skada tar den.
Avliva humant
Fiskens fysiologi gör det även svårare att avliva den på ett snabbt och smärtfritt sätt.
– Eftersom de har så låg ämnesomsättning tar det väldigt lång tid för hjärnan att dö även om du skär halsen av fisken och låter den förblöda. Om det är kallt och fuktigt väder kan det ta flera timmar för vissa arter, och då kan fiskarna vara vid medvetande hela tiden. Därför är det mest humana sättet att döda en fisk att klubba den hårt i huvudet så att hjärnan förstörs.
Albin berättar också att forskning har visat att fiskar har smärtreceptorer runt munnen och faktiskt upplever smärta – en aspekt som länge varit omdiskuterad men som nu får allt större vetenskapligt stöd.