Brist på finansiering är skälet till att SLU avvecklar sin verksamhet vid fiskeriförsöksstationen i Älvkarleby. Det får konsekvenser för beståndet av såväl lax som havsöring i Dalälven.
Nu slutför Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, sin avveckling av verksamheten vid fiskeriförsöksstationen i Älvkarleby, ett beslut som fattades under 2023. Här har man under 110 år odlat lax och havsöring som satts ut i Dalälven. Verksamheten omfattas inte av någon vattendom, utan har sedan slutet av 1980-talet finansierats genom Lanfors-Untran-fonden. Men nu är pengarna slut.
– SLU har fattat beslutet att lägga ner eftersom det inte kommer någon mer finansiering. Vi har försökt att hitta en annan lösning, men det handlar om 3–5 miljoner kronor om året så det är ganska stora pengar, säger Ann-Britt Florin, avdelningschef för Kustlaboratoriet, Institutionen för akvatiska resurser på SLU.
”Ingen skyldighet för staten”
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som förvaltade fonden till 2023, menar att den är en fiskeavgift utan krav på att det ska sättas ut en viss mängd fisk.
– Den bedömning vi gjort tidigare är att generellt sett finns det ingen skyldighet för staten att odla och sätta ut fisk, varken för HaV eller SLU som statlig myndighet. Staten ska inte gå in och täcka upp vad verksamhetsutövarna är skyldiga att göra, säger Eva-Britt Eklöf Petrusson, chef för Avdelningen för administration hos HaV.
Vilka konsekvenser det får att den frivilliga utsättningen nu försvinner vill HaV inte kommentera innan den beredning som just nu pågår är klar i mitten av april.

Nästan halverad utsättning
I november ska SLU ha lämnat lokalerna. Förra året sattes den sista laxen ut och årets utsättningar av havsöring blir deras sista. Även om kraftverken i Dalälven har villkor om kompensationsutsättningar innebär detta att utsättningen av smolt går från 245 000 till 155 000 och att utsättningen av havsöring minskar med 30 000, det vill säga ungefär halva utsättningsmängden.
”Dålig tajmning”
– Vi tycker att det är dålig tajmning att staten helt plötsligt drar sig ur efter att ha finansierat den här verksamheten i 40 år. Det är redan tufft för havsöringen efter år med mycket skarv och häger, och om huvuddelen av utsättningsvolymen försvinner så finns det risk att vi tappar havsöringen helt, säger Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum.
Han tror att konsekvenserna kommer att synas genom ett minskat bestånd i Dalälven redan om några år, när den smolt som nu sätts ut väntas komma tillbaka.
– Från hösten 2028 kommer man nog att kunna se ett märkbart fall. Dessutom är det mycket kompetens och historik som går förlorad, all forskning och data som har samlats in genom alla år.

Förlorar genetisk variation
Även Ann-Britt Florin ser konsekvenser:
– Vi tror att det att blir mycket svårare att senare återetablera havsöring, för bestånden kommer att minska kraftigt. Det kommer också att påverka Östersjön lokalt runt Gävlebukten och ner mot Ålands hav, där det är mycket Dalälvsfisk. Dessutom förlorar man en hel del genetisk variation, och det är vi oroliga för, säger hon.
Påverkar även turismen
Älvkarleby har genom åren lockat många fiskare. Nu är Älvkarleby fiskevårdsområdesförening orolig över vad som kommer att hända.
– Fisket kommer att bli ännu sämre, om havsöringen försvinner så finns risk att ekosystemet fallerar i och med att den är en predator och väldigt viktig. Det är en allvarlig situation, säger Janne Olsson, verksamhetsansvarig.
Dessutom menar han att den minskade utsättningen kommer att påverka turismen.
– Sett till omsättning är vi ett av Sveriges största fiskevårdsområden med flera tusen som fiskar här, barn, vuxna och pensionärer, men risken är stor att fisketurismen i Älvkarleby försvinner.
Kommunpolitikerna agerar
De politiska partierna i Älvkarleby kommun har lämnat in en skrivelse till regeringen om att säkra framtiden för havsöringen i Dalälven. I mars var frågan uppe i Sveriges riksdag, genom en interpellation av Sanne Lennström (S) till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). SLU har också sökt stöd från Jordbruksverket samt lämnat ett projektförslag till HaV, där man inväntar besked.
Text: Johanna Lundeberg