Hur kan vi stärka förvaltningen av våra kust- och havsområden inom förvaltningens givna ramar? Svaret ges i en ny handbok från Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Handboken bygger på ett treårigt pilotprojekt där tre svenska kustområden har testat nya sätt att organisera en regional havsförvaltning.
Handboken visar ett nytt arbetssätt för hur en ekosystembaserad havsförvaltning (EBHF) kan omsättas i praktiken – med samverkan, lokalt engagemang och flexibla nätverk i fokus. Den bygger på ett treårigt pilotprojekt där tre svenska kustområden har testat nya sätt att organisera en regional havsförvaltning.
– Erfarenheterna visar att det är möjligt att skapa förändring. Det kan göras genom att bättre koppla ihop lokala initiativ med befintliga strukturer på regional och nationell nivå, säger Mats Svensson, avdelningschef på HaV.
Nytt arbetssätt i praktiken
I centrum för det nya arbetssättet står aktörsforum – en plattform där myndigheter, kommuner, företag, forskare och lokala intressenter möts för att identifiera problem, föreslå lösningar och driva på förändring. Handboken ger konkreta exempel på hur forumen har bidragit till åtgärder, ökad legitimitet och en starkare koppling mellan beslut och verkliga behov.
– Det handlar inte om att bygga nya strukturer, utan om att använda de vi redan har – bättre. Med den här handboken vill vi inspirera fler kustområden att tillsammans med oss fortsätta utveckla en ekosystembaserad förvaltning, säger Mats Svensson.
Erfarenheter som inspirerar
Rapporten riktar sig till alla som arbetar med havs- och kustfrågor – från statliga myndigheter till lokala samverkansprojekt. Den visar på vinsterna med att kombinera stabil grundfinansiering, engagerade aktörer och lärande processer.
Ladda ned boken här: Handbok för regional ekosystembaserad havsförvaltning