Havs- och vattenmyndighetens nya generaldirektör Anna Ledin är oroad över situationen i svenska hav, sjöar och vattendrag. Hon efterlyser tuffa politiska beslut och hoppas också på ett ökat engagemang från alla svenskar.
– Det behövs ett medborgarengagemang för vattenfrågorna på samma sätt som för klimatet om vi ska nå målen, säger hon.
Den nya generaldirektören fick en tuff start när hon tillträdde i våras. Nästan omgående fick hon krav från regeringen att spara 25 miljoner kronor och i början av sommaren varslade myndigheten om risk för uppsägning av 25 anställda.
– Förhandlingarna börjar bli klara och det är väldigt tråkigt att några tvingas sluta men det blir betydligt färre än 25, avslöjar Anna Ledin. Vi gör besparingar genom bland annat att minska omfattningen av nya föreskrifter och vägledningar, vara färre som förbereder miljöforskning samt effektiviserar vårt arbete med miljöuppföljning.
Anna Ledin har sysslat med miljö- och vattenfrågor i närmare 40 år. Hon är utbildad miljökemist och skrev sin doktorsavhandling om metaller i vatten. Hon har också varit professor i miljöteknik vid Danmarks tekniska universitet och miljödirektör i Göteborgs stad.
Föredrar danskt ledarskap
Och det var i Köpenhamn som hennes intresse för ledarskap väcktes.
– Jag gillar danskarnas rättframma och ärliga sätt och förmåga att skilja på sak och person. I Sverige blandar vi gärna ihop en persons uppfattning med vem den är och vad den representerar och vi håller ofta väldigt hårt i vår ståndpunkt och har svårt att ändra oss.
– Medan man i Danmark är mer beredd att lyssna på vad andra säger, lära av varandra och hela tiden jobba tillsammans för den bästa gemensamma lösningen. Det tycker jag inte vi gör i Sverige – vi lyfter gärna fram målkonflikter vilket gör det svårt att komma framåt.
Några av Annas tidigare medarbetare beskriver henne som mycket engagerad, med en enorm arbetskapacitet, ett starkt utvecklingsfokus och ett tillitsfullt ledarskap.
– Oj, det var gulligt sagt. Men det är så jag vill vara och hoppas att jag är, säger hon.
Allvarlig situation
Som ny myndighetschef med ansvar för hav och vatten anser hon att situationen är allvarlig för svenska hav, sjöar och vattendrag.
– Vi har ju pratat om de här frågorna länge och jag är bekymrad att vi inte kommit längre. Trots att vi hanterat de största utsläppen av övergödande ämnen har vi fortfarande algblomningar i Östersjön och gamla miljögifter i fisken samtidigt som nya farliga ämnen som PFAS dyker upp i både sjöar och hav. Många sjöar och vattendrag drabbas av brunare vatten så att man på sikt riskerar att inte klara dricksvattenförsörjningen och översvämningar blir allt vanligare. Och hur ska vi hindra läkemedelsrester i våra vatten – för tio år sedan var det mycket debatt om detta men i dag är det i princip tyst.
Hur vill hon då lösa problemen?
– Det krävs tuffa beslut som kan uppfattas som obekväma av många. Men jag tror inte att vi myndigheter och politiker klarar detta själva. Det krävs ett ökat engagemang och ökad förståelse för vattenfrågorna från medborgarna, på samma sätt som det i dag finns ett engagemang kring klimatfrågan. Vattnens betydelse måste upp på agendan.
Orolig för ekosystemen
EU:s ministrar beslöt nyligen att utöka fiskekvoterna på strömming och sill i Östersjön trots att forskarna krävt ett tillfälligt stopp eller en kraftig minskning för att rädda bestånden på sikt. Vad tycker hon om det?
– Det är ett politiskt beslut och det vill/kan jag som tjänsteman inte kommentera. Jag är trygg med att vi levererat vederhäftiga underlag till politikerna, det här är ju dessutom EU-politik och vi har inte samma uppfattning som våra grannländer. Men visst är jag orolig för vad vi gör med våra ekosystem, säger Anna och fortsätter:
– Därför är jag glad att regeringen i samband med när jag blev utsedd till generaldirektör gav oss uppdraget att jobba med ekosystembaserad förvaltning. Det ger oss ett större rådrum i vår rådgivning till politiken att beskriva hela ekosystemen. Då får vi med de här delarna, uttaget av strömming och sill har ju stor betydelse för ekosystemets överlevnad.
Spännande förslag
Utmed stora delar av Östersjöns kuster har bestånden av gädda och abborre minskat dramatiskt medan spiggen tagit över och skarv och säl bidrar till minskningen. Sveriges Fiskevattenägareförbund anser att det fria handredskapsfisket är en av orsakerna till kollapsen och vill därför införa en avgift för alla som fiskar, och där pengarna ska gå till att bilda fiskevårdsområdesföreningar utmed kusten som ska driva ekosystembaserad förvaltning på samma sätt som görs i landets insjöar. I dag råder allmänningarnas tragedi i haven och de fem stora insjöarna.
– Vi behöver titta på alla metoder som kan hjälpa oss åt rätt håll. Det du beskriver kan vara en väg, eftersom det också innebär att man får resurser att jobba med frågan. Lokalt engagemang är otroligt viktigt och jag tror inte att länsstyrelserna och statliga myndigheter klarar att lösa detta själva. Det låter som ett spännande förslag att titta vidare på.
Miljöorganisationer har kritiserat regeringens senaste förslag om den nationella omprövningen av vattenkraften för att klara EU:s vattendirektiv när tillgången till el prioriteras kraftigare på bekostnad av konnektiviteten i vattendragen.
– Jag kan inte kommentera det innan vi avgett vårt remissvar. Men om vi anser att intentionerna i vattendirektivet hotas kommer vi vara tydliga med det.
Vikande kalkningsanslag
Däremot ser hon inte några risker med vikande kalkningsanslag. HaV har de senaste åren inte höjt anslagen trots att kalkningen blivit dyrare och flera länsstyrelser därför efterlyser ökade anslag.
– Vi jobbar med att revidera bedömningsgrunderna för att ta fram en ny åtgärdsplan för kalkningen. Som jag förstår har vi lagt väldigt mycket pengar på att även kalka naturligt sura vatten, det kan vi inte fortsätta med i evighet. Nej, då är jag mer bekymrad över den debatt som i vissa sammanhang blir onyanserad. Vi måste lägga våra pengar där de gör störst nytta.
Inför 2025 får HaV ett tillskott på 47 öronmärkta miljoner kronor.
– Pengarna ska användas till att utveckla vårt arbete med miljöprövningar och inom vattenförvaltningen. Dessutom ska vi implementera en ny förordning om fiskekontroll samt utöka vår it-säkerhet och uppgradera systemen för fiskekontroll, berättar Anna Ledin.
Anna Ledin
Aktuell som: Ny generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten.
Ålder: 61 år.
Bor: Radhus i Helsingborg, övernattningslägenhet i Göteborg.
Familj: Man, två vuxna söner och deras familjer.
Utbildning och karriär: Miljökemist vid Linköpings universitet. Professor i miljöteknik vid Danmarks tekniska universitet, huvudsekreterare på Formas, miljödirektör i Göteborgs stad.
Motto/Drivkraft: Tydlighet, transparens och ett tillitsfullt ledarskap.
Favoritfisk: Fiskar inte men äter många olika sorters fisk.
Fritidsintressen: Vara vid havet och njuta av den vackra naturen. Är väldigt förtjust i Danmarks långa kuster.