Magnus Eliasson, ordförande i Fylleåns fvof har hjälpt forskarna att fånga blåfenad tonfisk åtta år i rad.
– Tonfisken är det tuffaste och starkaste vi har i våra vatten. Men det kan vara ett farligt fiske, det gäller att vara fokuserad hela tiden och veta vad man gör – annars kan det gå illa, säger han.
Magnus farfar fiskade tonfisk i Öresund på 1940- och 50-talet och i dag har både Magnus och hans son fajtat upp tonfisk i Kattegatt. Magnus och hans team hjälpte från början svenska forskare men fiskar sedan sju år åt Danmarks tekniska universitet (DTU) utanför Skagen och i Öresund.
– Det brukar bli tre–fyra veckor varje år som vi och båten är på plats redo att gå ut vid rätt väder med mindre än ett dygns förvarning. Det är våghöjden som är avgörande så att märkningsbåten kan arbeta utan risk med de stora fiskarna.
Men det är ett dyrt nöje.
– Vi använder fiskerullar som kostar mellan 20 000 och 40 000 kronor och bara en tafs kostar 900 kronor styck. Dessutom tillkommer kostnad för bränsle och övernattningar.
Magnus påpekar att det är stora kostnader, varför man måste få med fler intresserade sportfiskare i båten att dela kostnaderna med. Inte minst bränslekostnaden är stor när man ofta kör 35 distansminuter ut till fiskeplatsen från Skagen till Norges sydspets.
– DTU gjorde en studie 2018–2020 som visade att båtägare lägger runt 7 000 euro per år på tonfiskeprojektet och registrerade sportfiskare som är med några dagar i snitt satsar cirka 2 300 euro.
Tuffaste och starkaste fisken
– Samtidigt är det fantastiskt spännande och roligt att få hjälpa forskarna när fiskarna nu är tillbaka här. Den blåfenade tonfisken är ju det tuffaste och starkaste vi har i våra vatten. Självklart vill man landa fisken så fort som möjligt men det händer att det kan ta upp emot fyra–fem timmar att få in den till båten. I våra kallare nordiska vatten orkar de kämpa längre än i Medelhavet.
Magnus och hans kolleger på båten fångar i snitt tre tonfiskar per år, så det blir många fisketimmar per fångst. Normalt är man tre–fem fiskare i båten som hjälps åt när det nappar och löser av varandra varje 15–30 minuter för att orka trötta ut fisken.
Första gången Magnus fångade en tonfisk var han ensam fiskare i båten och tvingades själv ta in fisken. Det tog nästan tre timmar.
– Efter det var jag helt slutkörd och ville inte höra ordet tonfisk, säger han.
Kan vara farligt
Men fisket efter tonfiske kan också vara farligt. Normalt har varje båt tre–fyra linor ute samtidigt. Man metar med makrill som bete och en ballong i stället för flöte.
– Det är stora krafter och är man inte försiktig så är det farligt. När det nappar och fisken dyker gäller det att se till så att inte en lina kommer farande in över båten, i så fall riskerar man att gå av på mitten eller skada sig på annat sätt. Vi använder oss också av säkerhetssele om man skulle råka bli neddragen i vattnet.
– Som längst tog det oss över fem timmar att få in en fisk. Då var den fortfarande pigg och började hoppa och höll på att dra ned en person på märkningsbåten ned i vattnet när han fick repet och skulle dra in den.
Läs mer: Blåfenad tonfisk åter i svenska vatten
test