Regeringens promemoria om att prioritera vattenkraften på bekostnad av ekosystemen får hård kritik från miljömyndigheter, domstolar och natur- och fiskeorganisationer. Förslagen riskerar att strida mot EU:s vattendirektiv och leda till att miljömålen för levande sjöar och vattendrag skjuts i sank.
Eller som regeringen själv beskriver konsekvenserna av sina förslag på slutet i promemorian Bättre förutsättningar för vattenkraftens omprövning: ”Uteblivna ändringar skulle kunna leda till positiva effekter för vattenmiljön i berörda vattenförekomster”!
Sveriges Fiskevattenägareförbunds direktör Tony Forsberg är förbluffad och bekymrad:
– Med detta förslag sänks ambitionsnivån rejält för miljöanpassningen av vattenkraften, det är förvånande och djupt olyckligt. Vi backar in i framtiden, säger han.
Minskar fiskevattnens värde
Vattenkraftsutbyggnaden och dess regleringar är de ingrepp som medfört störst negativ påverkan på vattensystemens fysiska miljö, ekosystem och fiskresurser. Fiskevattnets värde och potential som produktionsmedel har försämrats på ett mycket stort antal fastigheter genom åren. Med regeringens förslag försämras glesbygdens resurser ytterligare.
Förbundet motsätter sig därför regeringens förslag:
– Vi anser att omprövningsprocessen enligt den nationella planen snarast ska återupptas och vi ser inte att det föreligger några direkta behov till större förändringar i regelverket. Det som behövs är en tydligare styrning gällande samverkan och en gemensam och accepterad målbild av slutprodukten av detta arbete. Tyngdpunkten ska fortsatt ligga på åtgärder som har som huvudmål att förbättra vattenmiljön.
– Särskilt anmärkningsvärt är förslaget om att göra det enklare att göra undantag från Art- och habitatdirektivets krav och därmed minska skyddet för våra viktiga Natura 2000-områden, anser Tony Forsberg.
”Ändra inte i VÄFK”
Även Havs- och vattenmyndigheten (HaV) bedömer att flera av regeringens förslag leder till negativa konsekvenser för hotade arter och livsmiljöer. Flera av dessa arter som lax, ål och öring är beroende av åtgärder för konnektivitet i vattenmiljöerna för att stoppa en negativ utveckling av bestånden.
Vissa av förslagen kan även missgynna andra sektorer som livsmedelsproduktion och dricksvattenförsörjning genom att vattenkraften ges vissa lättnader i vattenförvaltningsförordningen.
HaV bedömer att det mest genomgripande av regeringens förslag är att man vill sänka ribban för att en vattenförekomst ska räknas som att ha väsentligt förändrad karaktär (VÄFK) genom att även inräkna begreppet konnektivitet – och i förlängningen därmed få fler vatten att kunna bedömas som kraftigt modifierade (KMV).
Kan strida mot vattendirektivet
Johan Kling är chef för Havs- och vattenmyndighetens avdelning för vattenresursförvaltning:
– Man kan inte göra en regeländring specifikt för vattenkraften när ändringen utgör ett naturvetenskapligt begrepp som inte har koppling till verksamheter. Om brist på konnektivitet skulle räknas in i väsentligt förändrad karaktär skulle 60–70 procent av landets vattenförekomster vara väsentligt förändrade. Det är inte rimligt. Vi bedömer att det är olämpligt av flera skäl att ändra (VÄFK) och det skulle dessutom innebära en risk för att vi inte uppfyller vattendirektivets krav, säger han.
Även Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna motsätter sig regeringens förslag och anser att omprövningarna bör återupptas snarast utan författningsändringar och att en utvärdering av effekterna bör göras när det finns tillräckligt med underlag för en sådan.