När smoltfällan i Åvaån vittjades i våras fick fiskvårdarna närmast en chock. Fällan innehöll endast fem öringsmolt men ett tusental signalkräftor. Under hösten har därför ån reduktionsfiskats på kräftor.
Åvaån i Haninge kommun är Stockholms läns mest kända havsöringsförande vattendrag och kommer från nästa år bli en av EU:s så kallade indexälvar för havsöring. Ån ingår i Tyresta naturreservat och gränsar till Tyresta nationalpark.
Ån har de senaste åren drabbats av såväl vikande trender vad gäller antal havsöringar som vandrar upp för lek under hösten som antalet smolt som vandrar ut på våren. Tidigare har normalt cirka 500 smolt vandrat ut årligen men sedan 2019 endast ett par hundra. Bottenrekordet slogs i våras samtidigt som smoltfällan var full med småkräftor.
En teori är att den stora mängden kräftor ätit upp mycket av öringrommen och Länsstyrelsen beslöt därför att tillåta reduktionsfiske på kräftor. Under hösten har hittills fler än 8 000 små och större kräftor motsvarande 260 kg tagits upp och Stockholm stad som är fiskerättsägare har beslutat att fortsätta och utvidga fisket nästa år.
Björn Söderberg är fiskekonsulent på Stockholms stad:
– Jag tror att detta blivit en väckarklocka för många som har kräftor i sina öringförande vattendrag. Flera har hört av sig och misstänker att samma sak kan ha drabbat deras öringar, säger han.
Björn Söderberg hoppas nu att de havsöringar som lekt i höst ska få större framgång med sina avkommor.
– Positivt är att fler havsöringar har vandrat upp för lek de två senaste åren. Efter att några år varit nere på ett 20-tal lekfiskar har vi i höst noterat 50 fiskar. Eventuellt beror det på att vi sedan ifjol placerat en sälskrämma vid Åvaåns mynning. Predation från säl misstänks ha bidragit till nedgången tidigare.