Två fiskevårdsområdesföreningar har stoppat allt fiske efter vild öring i de jämtländska älvarna Hårkan och Långan. Detta sedan Länsstyrelsens inventeringar visat att bestånden av vild öring minskat kraftigt de senaste åren.
Det är Sandvikssjön-Edsforsens fvof och Långans fvof som tagit det drastiska beslutet. Barbro Wilhelmsson är ordförande i Sandvikssjön-Edsforsens fvof oroad över öringens tillbakagång.
– Inventeringarna har visat både att antalet öringar minskat och att större fiskar saknas. Vi är väldigt oroade och därför är det förbjudet att fånga och avliva vild öring från i år och fem år framåt, säger hon.
Fiskevårdsområdesföreningen har också tagit hjälp av Sportfiskarna för att kartlägga statusen i ett knappt tiotal småvattendrag som sedan tidigare är kända som lekbäckar. Carl-Fredrik Yri är kontorschef på Sportfiskarna i Jämtland.
Flera olika orsaker
– Vi har tittat på om det går för fisken att ta sig upp i småvattendragen och hur det ser ut med lek- och uppväxtplatser där. Preliminära resultat visar att det ser bra ut på flera håll medan lekbäddar på andra håll har slammat igen och behöver åtgärdas för att öringen ska kunna lägga sin rom där. Vi har också noterat ett antal bäverdämmen som kan innebära problem, säger Carl-Fredrik Yri.
Men det finns även andra saker som kan ha orsakat nedgången av öringbeståndet. Vattenkraftverket i Näsaforsen hindrar fiskens vandring uppströms och kraftverkets korttidsregleringar påverkar både lekbottnar och lämpliga ståndplatser. Dessutom kan ett tidigare högre fisketryck och det allt varmare klimatet vara bidragande till nedgången.
– Förmodligen är det flera faktorer som samverkat, säger Carl- Fredrik Yri.
Vill stoppa utsättning av odlad fisk
Kraftbolaget Jämtkraft sätter varje år ut cirka 800 odlade öringar som kompensation för vattenkraftsutbyggnaden. Fiskevårdsområdesföreningen vill nu stoppa utsättningen för att minska konkurrensen för den vilda öringen och istället få använda motsvarande mängd pengar som kompensationsutsättningen kostar till fisk- och biotopvårdande åtgärder.
– Det är ovanligt att någon begär det och hittills har vi inte fått något besked. Årets sättfisk satte vi ut i Baksjön som är ett put and take-vatten, säger Barbro Wilhelmsson.
Hoppas fler tar efter
Och vad tycker då de som fiskar om de nya restriktionerna?
– Vi har bara fått positiva reaktioner på att vi nu tar krafttag för att rädda den vilda öringen. Vår förhoppning är nu att övriga fiskevårdsområdesföreningar i Hårkan följer vårt exempel, säger Barbro Wilhelmsson.