Ume/Vindelälvens Fiskeråd är en paraplyorganisation för alla fiskerättsägareorganisationer inom Vindelälvens avrinningsområde. Spindeln i nätet är fiskekonsulenten Daniel Holmqvist.
– Det är väldigt varierande och roligt men svårt att få tiden att räcka till. Bara det faktum att jag jobbar med 40 mil älvsträcka gör att man känner sig lite otillräcklig.
Fiskerådet bildades 1992 med syftet att förbättra fiskevattnen längs med hela Vindelälven. Att vara med är frivilligt. Daniel Holmqvist anställdes 2002. De avgifter som fiskevårdsområdesföreningarna betalar till rådet utifrån fiskekortförsäljningen täcker bara en bråkdel av hans lön. Merparten måste han själv dra in.
– Jag är helt beroende av att söka olika projektmedel för att hålla mig flytande. Då söker vi projekt som fiskefiskerättsägarna har prioriterat och oftast är det projekt som gynnar medlemmarna längs hela älven. I början oroade jag mig för att inte ha tillräckligt med jobb, men har insett att det alltid löser sig. I år har jag sju projekt i gång.
Mycket jobb har lagts ned på att restaurera Vindelälvens biflöden.
– I början utförde jag själv det operativa arbetet men nu får det räcka med att söka tillstånd och hålla i ekonomi och redovisning. Sedan några år tar jag hjälp av några säsongsarbetare som är väldigt duktiga.
Lyckade föryngringar
– En stor del av arbetet är också att följa upp utvecklingen av öring i de biflöden som restaurerats. Med hjälp av Skogsstyrelsens projekt Grip of Life har vi möjlighet att göra långtidsuppföljningar. Hittills har jag genomfört cirka 600 elfisken.
Dagens till ära befinner vi oss vid Rustträskbäcken några mil utanför Lycksele. Det är tänkt att Daniel ska elfiska efter årsyngel av öring. Men vattenflödet är för starkt så ynglen har inte lyckats hålla sig kvar på den plats där de brukar hålla till.
Annars är Ruskträckbäcken ett exempel på hur lyckade restaureringar av Vindelälvens biflöden blivit.
– När vi startade för tio år sedan var det två-tre öringyngel per 100 kvadratmeter, i dag är det närmare hundra på samma yta.
Tillsammans med SLU och Vattenfall arbetar fiskerådet gemensamt med att återskapa ett livskraftigt havsöringsbestånd i avrinningsområde. I slutet av mars varje år sätts ögonpunktad rom ut i sidovattendrag med lämpliga förutsättningar.
Fiskerådet deltar även i avelsfisket vid Norrfors kraftverk i syfte att fånga androm öring som kramas och befruktas och också sätts ut under mars månad. I fjol sattes 200 000 sådana ut.
En viktig uppgift för Daniel är att vara ett bollplank till fiskerättsorganisationerna och komma på och utveckla lämpliga projektidéer och lotsa dem genom projektet genom att göra ansökningar och ansöka om tillstånd när det behövs. Just nu hjälper han många föreningar att ta fram förvaltningsplaner utifrån resultaten av elfisket.
Merparten av medlen till sin lön kommer från Länsstyrelsens Lova- eller fiskevårdsmedel och från Skogsstyrelsen.
Vindelälvsfisket
Sedan några år har Fiskerådet även bildat en stiftelse, Stiftelsen Vindelälvsfisket, som kan skjuta till pengar.
– År 2010 slöts en uppgörelse med Stornorrfors kraftverk om gången skada på lax och havsöring. I stället för att dela ut pengarna beslöt de 5 000 fiskerättsägarna att fondera medlen i en stiftelse som vi kan söka medel ur för utvecklingsprojekt. Ursprungligen var det 25 miljoner kronor. Stiftelsen har redan delfinansierat ett hundratal projekt, inte minst genom att skjuta till de sista 20 procenten vid Lova-bidrag.
– Bidragen används även för skyltningar, sätta upp vindskydd med så länge det är fiskerättsägarnas gemensamma intresse. Däremot ger inga pengar till put and take-fisk.
Daniel håller även fisketillsynsutbildningar och hjälper Länsstyrelsen att koordinera fisketillsynen för de nationella föreskrifterna för lax och harr. Vintertid ägnar han åt att redovisa genomförda projekt och ansöka om medel till nya. Dessutom försöker han hinna med att delta vid fiskevårdsområdesföreningarnas årsstämmor.
Bestämma mer själva
Han är kritisk till Havs- och vattenmyndighetens strikta nationella föreskrifter och anser att Fiskerådet i samråd Länsstyrelsen borde få ökad frihetsgrad att bedriva en mer adaptiv förvaltning.
– Dagens system är väldigt trögt. Om vi ser att det ett år vandrar upp mer lax en vanligt borde ha rätt att tillåta utökade fångster. Vi anser att vi har gjort väldigt mycket och tagit ett stort ansvar för laxens fortlevnad då borde vi ha större möjligheter att styra förvaltningen. Vi borde ta rygg på Norge, där styrs fisket av aktuella prognoser och siffror, säger Daniel Holmqvist.