FRÅGA: Behöver vi tillstånd för att plantera/sätta ut fisk i ett vatten som vi förvaltar?
/Första gången
_______________________________
SVAR: Det korta svaret är att det alltid krävs tillstånd för att plantera/sätta ut fisk. En utsättning av fisk som inte har tillstånd är en illegal utsättning. Den strider mot Fiskelagen och Förordningen om fisket, vattenbruket och fiskerinäringen. En illegal utsättning är ett brott. 2003 höjdes straffmaximum till ett års fängelse! Den som gör en illegal utsättning kan även bli ersättningsskyldig till berörda fiskerättsägare vars fiskbestånd påverkats av till exempel sjukdomar till följd av utplanteringen. Ersättningsbeloppet beräknas på den skada som utsättningen har orsakat.
Vilka tillstånd krävs då? För det första krävs tillstånd från fiskerättsägaren. Detta faller sig naturligt och i de flesta fall är den frågan enkel att lösa. För det andra krävs tillstånd från Länsstyrelsen vilket grundar sig på Fiskelagen och den ovan angivna författningen (2 kap 16 §). På Länsstyrelsens (Västerbotten) hemsida kan man bland annat läsa följande:
- Länsstyrelsen tar hänsyn till arter som är upptagna på listan över hotade arter eller som är klassade som hänsynskrävande. Exempel på sådana arter är öring och flodkräfta.
- Kontroll sker av var arterna finns och hur en eventuell utplantering kan påverka de arter som existerar i området.
- Det ska framgå varifrån fisken skall hämtas. Jordbruksverket listar hälsokontrollerade fiskodlingar.
I den ovan angivna författningen 2 kap 16 § finns numera även en hänvisning till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 av den 9 mars 2016 om överförbara djursjukdomar.
För det tredje kan det i vissa fall krävas tillstånd enligt miljöbalken (7 kap 28-29 §§). Ett sådant exempel kan vara om man vill plantera i ett Natura-2000 område det vill säga ett skyddsvärt område där man beslutat att värna naturtyper, växt och djurarter.
MIKAEL STENMAN, advokat med specialitet fastighets- och fiskerättsliga frågor, styrelseledamot i Byskeälvens fvof.
Mikael Stenman (mikael.stenman@lmj. se) är resursperson hos Sveriges Fiskevattenägareförbund och kan svara på grundläggande frågor till medlemmarna. Han kommer även återkommande medverka under vinjetten Fråga experten här i Våra Fiskevatten.