Bengt Henriksson avgick ur styrelsen för Sveriges Fiskevattenägareförbund nu i våras. I somras fyllde han 75. Bengt är en av arkitekterna bakom förbundets digitaliserade system för medlemsregister, en komplicerad historia som påbörjades 2008 och stod färdigt först 2015.
– Jag minns en mardrömsliknande julsemester på Kanarieöarna när jag satt vid datorn en stor del av tiden för att få systemet på plats.
Äntligen räknar Bengt Henriksson med att kunna ta det lite lugnt. Men inte helt och hållet.
– Jag fortsätter med att hålla utbildningar för fisketillsynspersoner och jag har tills vidare ansvar för annonsförsäljningen och tryckerikontakterna för Våra Fiskevatten, även om jag ser slutet på de uppdragen också.
Styrelseposten i Jämtlands läns fiskevattenägareförbund har Bengt också sagt ifrån sig, även om han i praktiken fortfarande fungerar som länsförbundets kassör.
2008 bestämde sig Sveriges fiskevattenägareförbund för en omorganisation i grunden. Från autonoma självständiga länsförbund skulle man bygga ett starkt riksförbund med direktanslutna medlemmar. Det skulle gynna både ekonomi, medlemsservice och omvärldsbevakning.
Förbundet har flera olika typer av medlemmar: fiskevårdsområdesföreningar, samfällighetsföreningar, organisationer, bolag, kommuner och enskilda personer med näringsverksamhet. Vissa länsförbund hade ordning och reda i sina medlemsrullor, andra inte.
– Uppdraget bestod i att utforma ett digitalt enhetligt levande medlemsregister för fungerande kontakter med medlemmarna.
Strul på vägen
I början gick det sisådär.
– Dataföretaget som anlitades tog hutlöst betalt för minsta lilla tjänst och systemet visade sig heller inte fungera särskilt bra, berättar Bengt.
Bengt tog en ny kontakt med ett företag som hade sitt kontor på Frösön utanför Östersund, alldeles i närheten av hans eget hem.
– De samarbetade med ett etablerat stort företag med erfarenhet av olika slags standardsystem för hantering av register och ekonomisk administration.
Och den här gången gick det bättre även om inget fungerade av sig självt. Under slutspurten satt Bengt, tillsammans med förbundsdirektör Thomas Lennartsson och matade in data och uppgifter i systemet.
– Vi trodde vi var klara och Mona, min hustru, och jag for till Kanarieöarna för en välbehövlig julsemester. Men det visade sig att vi alls inte var klara, så en stor del av julen 2015 satt jag inomhus på ett hotellrum framför datorn och matade in uppgifter i registersystemet.
Tillförordnad direktör
Den stora omvandlingen i förbundet leddes framför allt av ordföranden Lars Wiström och i skarven, innan Thomas Lennartsson anställdes som förbundsdirektör 2012, fungerade Bengt Henriksson även som tillförordnad förbundsdirektör, eller förbundssekreterare som tjänsten då benämndes.
2014 valdes Bengt Henriksson in i styrelsen för Sveriges Fskevattenägareförbund, och där har han alltså funnits fram till stämman i maj i år. Han har under många år även ansvarat för annonserna till Våra Fiskevatten.
– Det är en marknad som varit intressant att följa. Förr blev jag ofta kontaktad av intresserade annonsörer. Numera får jag ligga i mycket hårdare för att försöka locka nya annonsörer, och för att behålla de gamla.
Hållit fisketillsynsutbildningar
Under 15 år har Bengt organiserat och hållit utbildningar av fisketillsynsmän, som numera benämns fisketillsynspersoner.
– Det är också en verksamhet som förändrats, bland annat i och med möjligheten för en fiskevårdsområdesförening att kunna ta ut kontrollavgift av fiskare som i och för sig inte bryter mot lagen men som överträder föreningens egna regler om fångstbegränsningar, redskap, minimimått och annat.
Det som fortfarande fungerar dåligt är polisens och åklagarnas engagemang för fiskebrott.
– Även om man presenterar omfattande bevisning är det vanligt att polisen lägger ner en utredning, säger Bengt, eller inte ens påbörjar en utredning. Och det kan förstås bero på att polisen anser att man har viktigare saker att göra, men också på att man är dåligt insatt i ämnesområdet och inte förstår vad ett fiskebrott är.
Gå och fiska igen
På frågan om vad Bengt fått ut av sitt stora engagemang för Fiskevattenägarförbundet svarar han utan att tveka att det är ”alla kontakter med olika människor”.
Och han känner verkligen ”alla”.
Nu ska han ägna sig åt 5 000 kvadratmeter villatomt, även om kanske ingen tror på ett fullständigt tillbakadragande.
Bengt är änkeman sedan 2019, då livskamraten Mona gick bort. Men vänner har han många och kanske får han till och med tid att pröva på att fiska lite själv.
– Det är nog mer än tio år sedan jag själv senast höll i ett spö…
Text och foto: Lars Krögerström
Bengt Henriksson
Aktuell som: Avgår ur styrelsen för Sveriges Fiskevattenägareförbund efter 11 år och en grundläggande insats för digitalisering av förbundets medlems- och registersystem.
Ålder. 75 år.
Bor: På Frösön utanför Östersund.
Tid i Fiskevattenägareförbundet: 20 år i Jämtlands länsförbund och 11 i riksförbundet.
Viktigaste fråga för förbundet: Att stötta medlemmarna i deras verksamhet.
Vad ska du göra nu: Påta i trädgården, men jag släpper inte fiskevattenfrågorna.