Allgunnens fiskevårdsområdesförening i Högsby kommun i östra Småland har bra koll på sina fiskevatten. För två år sedan provfiskades sjön och i fjol togs en ny fiskevårdsplan fram som redan uppdaterats. I somras inventerades sjöns strandzoner för att få svar på hur sjöns grundområden mår. Våra Fiskevatten följde med.
Det tar inte mer än tio minuter innan båtens kapten, Lars Fehling som är ordförande i fvof sedan sex år, kör på grund första gången.
– Det händer i princip varje gång, säger han urskuldande.
Allgunnen är rik på stora stenar som sticker upp överallt men också gömmer sig under ytan. Den stora mängden stenar gör det också svårt att hitta lämpliga platser att utföra de första undersökningarna, men till slut hittar vi en flat häll i sjöns norra ände där vi kan lägga till och Carl-Johan Månsson, fiskerikonsulent på C-J Natur och den som utför inventeringen, kan hoppa i land.
Med hjälp av en vattenkikare undersöker han botten och letar efter musslor och vattenväxter. I sjön finns både äkta målarmussla och allmän dammussla. Vi hittar inga musslor här men däremot en kransalg (troligen galnsslinke/mattslinke) och styvt braxengräs som båda är beroende av god vattenkvalitet.
Sedan är det dags att elfiska strandzonen, Carl-Johan fångar både några små gäddor och några abborrar vilket bekräftar att den här delen av sjön är lek- och uppväxtplats för dessa arter.
Bra syrehalt och pH-värde
Efter lunch mäter Carl-Johan siktdjup, syrehalt och pH-värdet i sjöns djupare del. Siktdjupet borde vara mellan två och tre meter men är endast 1,7 meter – Allgunnen är liksom allt fler sjöar drabbad av brunifiering. Syrehalten på 9–10 milligram per liter och pH-värdet på 6,9 får mer än godkänt.
Dagens inventering avslutas med att med hjälp av vattenkikare till slut hitta såväl äkta målarmussla (rödlistad) som större dammussla i sjöns västra del. Båda dessa arter visar att Allgunnen är skyddsvärd.
Carl-Johan Månsson är i stort nöjd med dagens resultat.
– Fynden visar ju att sjöns vattenkvalitet är god och att vi hittade kransalger var positivt överraskande. Jag hade hoppats på att hitta lite fler musslor i mindre storlekar men de är å andra sidan ofta svåra att hitta när de ligger djupt nedgrävda i botten, säger han.
Inventeringen bekräftar också den stora förekomsten av kräftor i sjön. Allgunnen är en av landets kräftrikaste sjöar vilket syns bland annat på att stora delar av sjöns vassbestånd är nedbetat
Ökad fiskekortsförsäljning
Allgunnen är känd för sin fina förekomst av gös, abborre och stor gädda.
– Men hade vi inte planterat in signalkräftor hade vi förmodligen haft ännu mer fisk, säger ordförande Fehling och får medhåll av fiskerikonsulent Månsson:
– Vattnet med dess näringsinnehåll har ju bara kapacitet att föda en viss mängd biomassa. När man sätter in en ny art påverkar det självklart utrymmet för befintliga arter, säger han.
Allgunnens fvof säljer fiskekort till cirka 1 200 fiskegäster samt att kräftfisket har 45–50 betalande fiskegäster. Fiskekortsförsäljningen har ökat med cirka 50 procent sedan pandemin.
– Allt fler fiskare ger sig in i inlandsvattnen när fisken försvunnit i Östersjön. Dessutom tror jag att vår uppdaterade hemsida och att det går att köpa fiskekort bidragit till ökningen, plus självklart att man får fisk, säger Lars Fehling. Än så länge bedöms fisketrycket vara lagom stort men om det ökar mycket mer måste vi kanske begränsa fisket periodvis genom att stoppa försäljningen av fiskekort.
Ett föredöme
Carl-Johan Månsson anser att Allgunnens fvof är ett föredöme när det gäller förvaltningen. Ett nyligen genomfört provfiske och en aktuell fiskevårdsplan borde vara basen för alla fiskevårdsområdesföreningar.
Att Allgunnens fvof dessutom genomfört en strandzonsinventering, uppdaterar sin fiskevårdsplan årligen och dessutom varje vecka mäter siktdjup och pH-värde ger plus i kanten.
– På samma sätt som med en skogsvårdsplan är det lika viktigt att hålla sin fiskevårdsplan uppdaterad, säger Lars Fehling.
Föreningen har i år höjt priset på dagskort från 120 till 150 kronor och överväger även att höja priset på årskortet som i dag är 1 000 kronor.
Ingår i Alsteråns avrinningsområde
Allgunnen i södra delen av Högsby kommun i östra Småland är cirka 1 300 hektar stor med ett maxdjup på 15 meter och ett medeldjup på 2,5 meter och 122 öar. Sjön ingår i Alsteråns avrinningsområde. Hela sjön är Natura 2000-område och det finns förslag på att göra området till en nationalpark.
Fvof består av 30 delägare och har nio tillsynspersoner. Föreningen har åtta uthyrningsbåtar, två isättningsplatser samt ställplats för husbilar och husvagnar.
Sjön är känd för god tillgång på gädda, gös, abborre och signalkräftor. Minimimåttet för att ta upp gös är 50 cm och maxmåttet 65 cm. Minimimåttet för gädda är 45 cm.