I dagens informationsbrus är lätt att missa de positiva saker som berör oss när vi konstant bombarderas av allt det negativa som finns runt oss. Som sillens och strömmingens ohållbara situation, den vikande trenden hos den vilda laxen, invasiva arter som sprider sig ohämmat i våra vatten, skarv och sälproblematiken, våra myndigheters vikande ekonomi för att jobba med natur- och fisketurism med mera.
Men det finns även positiva saker icke att förglömma! En av dessa är ett av tidningens teman – den starka natur- och fisketurismen. Under pandemin ökade den inhemska naturturismen och när gränserna mot omvärlden öppnade så kom den utländska på full bredd. Och vi kan se att natur- och fisketurismen håller sig fortsatt stark i landet. Här har fiskevårdsområdesföreningar, markägare, enskilda fiskevattenägare, naturentreprenörer med flera stora möjligheter att växla upp! En trend som vi kan se i modern tid är att många av dessa turister efterfrågar kvalitet ochbesvärsfrihet samt att de har ett stort miljötänk.
Några ingredienser som är viktiga att ha med i sin ”affärsplan”: Genom SCB så kan man se att det svenska sportfisket år 2023 omsatte 6 miljarder kronor! Och då är det bara de mindre utläggen såsom fiskeutrustning, resa, boende, mat, fiskekort som räknas. Av dessa 6 miljarder står fiskekorten för 552 miljoner = … 9%… (fiskeutrustning står för 26%!!!) Det vill säga huvudprodukten står för den lägsta kostnaden…
Här har vi en bit kvar och det första målet bör vara att fiskekortsförsäljningen ska stå för minst 10 procent av de totala utgifterna kring fisket. För, om föreningen sätter som mål att fånga upp och möta natur- och fisketuristernas krav och förväntningar så måste det finnas en ekonomi för det.
Då behöver fiskevattnet vara väl förvaltat med fiskevårdsplan och med en god uppfattning om fiskbestånd, vattenkvalitet och till det ett aktivt vattenvårdsarbete. Och för att nå framgång blir nyckelordet för många föreningar; samarbete! Samarbete mellan fiskevårdsområden, samarbete med andra entreprenörer för att kunna paketera upplevelserna, samarbete med lokala guider, samarbete med kommuner, länsstyrelser och andra intresseorganisationer.
Låt det positiva få förtur och börja smida!
Tony Forsberg, förbundsdirektör