Det stora fiskeintresset som exploderade under pandemin verkar hålla i sig och flera fiskevårdsområdesföreningar redovisar fortfarande stigande försäljning av fiskekort.
Våra Fiskevatten har frågat några fiskevårdsområdesföreningar hur verksamheten utvecklats under fjolåret och de flesta är mer än nöjda.
Storsjöns fvof i Sandvikens kommun i Gävleborgs län har ökat omsättningen åtta år i rad med en liten nedgång under 2023 då man ändå sålde fiskekort för drygt 950 000 kronor. Johan Rune är fiskevårdsområdesföreningens ordförande:
– Vi har ett naturligt bestånd av gös med stabil population och bra tillväxt. Folk märker att de får mycket fisk här och det sprider sig, säger han. Det kommer fiskare både från Mälardalen och Dalarna.
Föreningen jobbar kontinuerligt med flera fiskevårdande insatser och har sedan flera år till och med en fiskevårdare anställd på halvtid.
En miljon gösyngel per år
Gösen är den mest eftertraktade arten bland besökarna och fjolårets provfiske visar att beståndet är fortsatt stabilt. Tidigare undersökningar har visat att sjön producerar cirka en miljon gösyngel varje år.
För att skydda gösen har man fredningsområden under lekperioden och har infört så kallat fönsteruttag.
– Gös som är mindre än 45 cm och större än 60 cm ska släppas tillbaka, på så sätt slår vi vakt om de stora avelsfiskarna. Det är bara tillåtet att ta upp två gösar per dygn. Dessutom har vi begränsat nätfisket rejält. Förr sålde vi nätfiskekort men det har vi slutat med. Och fiskerättsägarna har endast rätt att lägga nät under två helger i maj samt lite oftare på hösten, säger Johan Rune.
Föreningen bedriver också en aktiv fisketillsyn med hjälp av 15 fisketillsynspersoner.
Flodkräftan försvann från sjön i början av 1990-talet och i början på 2000-talet fick man tillstånd att sätta ut signalkräfta. Provfisken visar att kräftan snart kan bli fiskbar.
Tillsammans med Sandvikens kommun har man i år sökt Lova-medel för att anlägga gäddfabriker i två sedan länge igenväxta vikar bland annat genom att muddra.
Storsjön är en mer än näringsrik sjö och har genom åren brottats med återkommande algblomningar. Men sedan de cirka 3 000 fastigheterna runt sjön tvingats installera godkända avlopp sjunker fosforhalterna kontinuerligt i sjön.
Men allt är inte frid och fröjd. De senaste åren har man noterat att gösen blir magrare än tidigare.
– Vi tror att det beror på att bytesfisk som mört och nors har minskat i antal de senaste fem åren. Vi kommer därför i sommar att göra ett riktat provfiske efter nors för att se om det stämmer, säger Johan Rune.
Många duktiga entreprenörer
Åsnens fvof i kommunerna Tingsryd, Växjö och Alvesta i Kronobergs län ser också en fortsatt positiv utveckling. I fjol såldes fiskekort för nära 800 000 kronor.
Martin Nilsson har fram till i vår varit styrelseledamot och ansvarig för sjöns östra skötselområde. Han ser framför allt två huvudorsaker till den positiva utvecklingen för föreningen.
– Ett allmänt ökat fiskeintresse och att vi dessutom kan ett bra fiske på stor gös. Att allt fler också delar med sig på sociala medier av sina fiskeupplevelser bidrar till att öka intresset. Har det fångats stor fisk i en sjö vill många fler komma dit, säger Martin Nilsson och fortsätter:
– Dessutom har vi många duktiga aktörer runt sjön som bedriver fisketurism och säljer många fiskekort. Ännu bättre har det blivit sedan dessa sedan några år samarbetar under namnet Visit Åsnen och marknadsför allt runt sjön. Att Åsnen dessutom ingår i en nationalpark gör ju inte saken sämre.
God service och tillgänglighet
Men fiskevårdsområdesföreningen månar också om att ha en god service till dem som vill besöka sjön.
– Vi ser till att våra uppgifter är aktuella på vår webbplats och på iFiske och att vi alltid har någon som är anträffbar på telefon om man vill ringa och fråga något. Dessutom försöker vi vara snabba att svara på mejl, även om vi tvingas göra det med en knackig googleöversättning. Vi har ju många besökare från Danmark, Tyskland och Nederländerna. Målsättningen är också att digitalisera all fiskekortsförsäljning.
Fiskeförbud efter gös gäller i hela sjön under maj månad. Övrig tid får man ta upp två gösar per dygn med måtten 45–70 cm. Föreningen har också 70 cm minimimått för ål och minimi- och maximimått för gädda på 50–80 cm. Tillsynen sköts både av Länsstyrelsen samt föreningens tolv fisketillsynspersoner.
Föreningen är också på gång med att anlägga en gäddfabrik i ett våtmarksområde.
Rekord i vår
Även hos Möckelns fvof i Älmhult och Ljungby kommuner i Kronobergs län ökar sportfisket. I fjol såldes fiskekort för drygt 350 000 kronor. Och hittills i år har föreningen sålt fler kort än någonsin så här tidigt på säsongen, berättar föreningens ordförande Roland Lilja.
– Jag har ingen förklaring till den ökade försäljningen men förmodar att det beror på ett ökat fiskeintresse och att vi har hyfsat gott om fisk i våra sjöar, säger han.
Även här är det gösen som lockar mest.
– Vi har gott om gös men de är inte så stora, de flesta väger runt två kilo. Däremot är en gädda över tio kilo eller en abborre över kilot inget märkligt i våra sjöar, säger Roland Lilja.
Gösen har hittills varit fredad under hela maj månad men föreningen funderar nu på att tidigarelägga fredningstiden några veckor.
– I och med att isarna går allt tidigare och vattentemperaturen stiger snabbare tror vi att gösen börjar leka redan i april.
Bestånden av braxen och mört har också exploderat på senare år så föreningen har börjat överväga någon form av reduktionsfiske.
– Något måste göras, annars är risken att de tar över. Dessutom har malen ökat nåt otroligt i sjön, de största är på runt 30 kilo och vi får till och med små malar i kräftburarna. Vi har ansökt om att få börja fiska mal men fått nej.