Nils Ekwall från Tiraholms Fisk bjöd på hemgjorda delikatesser och tipsade om hur man tar vara på det som många anser är ”skräpfisk”, när han besökte Kalmar läns rådslag. Förvånansvärt gott, tyckte rådslagsdeltagarna.
Nils Ekwall startade i början av 1980-talet tillsammans med sin fru Vicky Tiraholms Fisk i Unnaryd på gränsen mellan Halland och Småland. De fiskade i sjön Bolmen och började småningom förädla fisken och sälja den i gårdsbutik. I dag består verksamheten även av en restaurang med plats för drygt 150 gäster, hotell med 22 rum och konferensmöjligheter och sysselsätter 10 heltidsanställda och 40 säsongsarbetare..
Tiraholms Fisk har framför allt gjort sig känt för att servera sötvattensfisk som många anser sig inte vilja äta – gädda, mört och lake. De tar också vara på det som många skulle beteckna som slaktrester
– Det handlar om att använda fisken så effektivt som möjligt för att få ut så mycket som möjligt per kilo, säger Nils Ekwall.
Bli mer självförsörjande
Nu i vår gör han en liten turné i landet för att sprida budskapet om sötvattenfiskens outtömliga möjligheter som matfisk, där Kalmar läns rådslag är första stopp.
– Det talas från myndigheter i dagens oroliga tider alltmer om att vi måste bli mer självförsörjande och då finns det i våra sjöar och vattendrag många fiskar som vi skulle kunna ta tillvara bättre. Dessutom smakar de gott om de tillagas rätt.
Nils börjar med att bjuda på gäddpaté och inlagda byxade gösfiléer och dessa slinker snabbt ned hos deltagarna. Sedan plockar han fram primusköket och värmer gäddfärsbiffar och steker panerade göskinder – en åtta hektos gös ger lagom stora kindbitar.
Sedan rör han ihop en rombiff bestående av gäddrom, röd lök, ägg och salt och peppar. Sist bjuder han på stekt mört där han skurit av sidobenen med cirka fem millimeters mellanrum så att de inte längre märks.
Deltagarna låter sig väl smaka och är eniga om att det mesta är ätbart och dessutom väldigt gott.
Sinnernsjöarnas fvof
Värd för rådslaget är Sinnernsjöarnas fiskevårdsområdesförening och ordförande Nils-Erik Nilsson berättade om föreningens verksamhet. Fiskevattenägareförbundets förbundsdirektör Tony Forsberg summerade förbundets förra verksamhetsåret och presenterade aktuella fiskefrågor.
Rådslaget hölls på Staby gårdshotell i Högsby kommun. Nästa års rådslag blir på Fiskevattenägareförbundets kansli i Borgholm.