Västra Värmlands och Dalslands fiskevårdskrets tar ett samlat grepp på Upperudsälvens avrinningsområde med hjälp av ekonomiska medel från Leader. En gemensam fiskevårdsplan och plan för hållbar fisketurism ska tas fram. Dessutom ska den ursprungliga Upperudsöringen spåras.
Fiskevårdskretsen, som nyligen bytt namn från Årjängs fiskevårdskrets i samband med att även fiskevårdsområdesföreningar från Dalsland anslutit sig, består i dag av 13 fiskevårdsområdesföreningar i västra Värmland och Dalsland.
Upperudsälvens avrinningsområde, även kallat Dalslands kanal, sträcker sig från sjön Östen i norr till Köpmannebro vid Vänern i söder. Jens Karlsson leder projektet.
– Vårt tidigare projekt Framtidens fiskeförvaltning visade på att det finns ett behov att se hela avrinningsområdet som en enhet för att man ska kunna bedriva en adaptiv och ekosystembaserad förvaltning. Därför går vi nu vidare med den här storsatsningen, säger Jens Karlsson.
Projektet löper över tre år och får stöd av Leader Framtidsbygder och EU:s landsbygdsfond med x miljoner kronor. Fiskevårdskretsen och dess fvof går in med 250 000 kronor.
79 vattendrag och 102 sjöar
Första steget är att ta fram en fiskevårds- och åtgärdsplan för Upperudsälvens hela avrinningssystem som omfattar 45 aktiva fiskevårdsområdesföreningar. 57 öringförande vattendrag och 49 sjöar ska karteras.
– För varje sjö- och vattendrag tar vi fram specifika fiske- och vattenvårdsåtgärder som varje fvo kan använda sig av för prioritering i sin förvaltning. Planen blir också ett bra underlag för den som vill ansöka om statliga medel för sina åtgärder, förklarar Jens Karlsson.
Fiske- och åtgärdsplanen ska även ligga till grund för en gemensam handlingsplan för en långsiktigt hållbar fisketurism för hela området.
– I flera vatten har vi sett en nedgång av gäddpopulationen där hårt fisketryck troligtvis är en bidragande orsak, tillsammans med flera andra påverkansfaktorer så som onaturliga förändringar av vattennivån under gäddans lekperiod. Med en bättre dialog och bättre samarbeten med ett försiktigare uttag av fisken ökar entreprenörernas möjligheter för långsiktig affärsmässighet.
Ursprungliga Upperudsöringen
Tillsammans med SLU ska man också med hjälp av DNA-analyser från tio utvalda vattendrag längs med hela avrinningssystemet försöka få fram den ursprungliga Upperudsöringen för att kunna odla på den – alternativt utesluta att dess unika gener finns kvar.
Den kommande fiskevårds- och åtgärdsplanen blir ett viktigt verktyg för de flesta parter som berörs inom avrinningsområdet – även utöver fiskevårdsområdena och fisketurismentreprenörerna.
– Det gäller såväl för Dalslands kanals vattenråd som för länsstyrelserna och kommunerna i deras planering och arbete, säger Jens Karlsson.
EU-initiativ för att utveckla landsbygden
Leader är ett EU-initiativ för att utveckla landsbygden utifrån lokala förutsättningar. Under perioden 2023–2027 finns totalt 1,7 miljarder för att stärka Sveriges landsbygders konkurrenskraft. Leader Sverige består av cirka 40 Leaderområden. I varje område tar privat, ideell och offentlig sektor gemensamt fram en lokal utvecklingsstrategi för vilka insatser som ska prioriteras. Metoden bygger på samarbete mellan olika sektorer och aktörer i ett område utifrån lokala initiativ och förutsättningar. På www.leadersverige.se kan du se vilken sorts insatser som prioriteras i din del av Sverige.