Se hit alla fiskevårdsområdesföreningar: det finns hundratals miljoner kronor i bidrag varje år att söka för fiskevårdande och andra åtgärder i vatten. Och det är inte svårt.
Landets myndigheter delar varje år ut flera hundratals miljoner kronor i stöd och bidrag till fiskevårdande och andra åtgärder i våra sjöar, hav och vattendrag. De två vanligaste och de kanske mest naturliga för ditt fiskevårdsområde att söka är Fiskevårdsbidrag och Lokala vattenvårdsprojekt (Lova). Där har i år landets länsstyrelser 243 miljoner kronor att fördela.
Men det finns även andra myndigheter och organisationer som tillhandahåller ekonomiska bidrag för fiskevårds- och vattenprojekt. Våra Fiskevatten har därför gjort en sammanställning över vilka stöd du kan söka och hur du går till väga.
Inte svårt – ta hjälp
Lars Emilsson är ordförande för Sveriges Fiskevattenägares länsförbund i Värmland, ett av de län där fiskevårdsområden är bäst på att söka och få bidrag till sitt fiskevårdande arbete. Sanningen är att många fler fiskevårdsområden skulle kunna söka och få bidrag om man orkade och visste hur man gör. Endast cirka sju-åtta procent av alla projekt som får bidrag är fiskevårdsområden.
– Många föreningar har starka kassor som de skulle kunna använda till att utveckla sin förening och sina fiskevatten och dessutom med hjälp av statliga bidrag, men undviker att göra det i tron att det är alltför krångligt att söka bidrag. Jag vill dementera det, det är inte särskilt svårt och det går att ta hjälp både med själva ansökningen och med att genomföra projektet, säger Lars Emilsson.
Ansök tillsammans
Jens Karlsson är verksamhetsledare inom Leader 7-sam Värmland, ett samarbete mellan sju kommuner i Värmland kring lokal landsbygdsutveckling, och konsult inom fiskevård via sitt företag Svensk Fiskeutveckling där han hjälper fiskevårdsområden att söka bidrag och genomföra projekt.
– Att söka fiskevårds- eller Lova-bidrag är väl det som är naturligast för en fiskevårdsförening eller fiskevårdskrets. Ansökningsprocessen är inte komplicerad men det verkar finnas ett inneboende motstånd hos många att ansöka. Men det är inte så krångligt som man tror. För att minska motståndet och fördela arbetsbördan kan man kanske ansöka tillsammans flera fiskevårdsområden eller genom en fiskevårdskrets, säger han.
Både fiskevårds- och Lovabidraget söks och fördelas av länsstyrelsen i ditt län. Fiskevårdsbidraget uppgår till 50 procent av projektkostnaden och fiskevårdsområdets andel utgörs oftast av ideellt arbete. För Lova-projekt, som oftast är lite större, är maxbidraget 80 procent. Leader är en metod som oftast används för att utveckla föreningslivet på olika sätt, snarare än fysiska restaureringsåtgärder i vattendrag
– Det finns ett 40-tal olika Leaderområden i Sverige. Genom att kika på sitt områdes webbplats kan man läsa vilken typ av åtgärder som prioriteras i det området. I de flesta områden är utveckling av turismen en prioriterad fråga, säger Jens Karlsson.
Stäm av med länsstyrelsen
Christina Hallström är utredare på Havs- och vattenmyndighetens vattenmiljöenhet och ansvarig för fördelningen av Lova-medel till länsstyrelserna. Hon bekräftar att det inte behöver vara svårt att göra en ansökan.
– Om du känner dig osäker kan en bra början innan du söker vara att bolla din idé med en handläggare på din länsstyrelse, som kan ge dig information om vilken typ av projekt som är bidragsberättigade. Du hittar också mycket information om Lova-bidrag på alla länsstyrelsers webbplatser, säger hon. Lova är det bredaste av statens bidrag.
Även Mårten Gustafsson, som ansvarar för HaV:s fördelning av fiskevårdsbidragsmedel till länsstyrelserna, tycker att fler fiskevårdsområdesföreningar borde våga att söka bidrag.
– Det verkar finnas en oro för att man inte ska mäkta med den administration som bland annat kraven på återrapportering innebär. Men jag anser att det är en obefogad oro. Jag tycker absolut att fler fiskevårdsområdesföreningar borde våga söka, säger Mårten Gustafsson.