Först sköt regeringen fram omprövningen av vattenkraftens miljövillkor ett helt år. Sedan har man i ytterligare två omgångar skjutit fram omstarten med två månader i taget till 1 juni. Men risken är överhängande att regeringen väljer att förlänga pausen ytterligare.
Bakgrunden till pausen är regeringens oro för att de nödvändiga miljöprövningarna ska orsaka för stor påverkan på det svenska elsystemet och dess reglerförmåga. Regeringen är hårt pressad av de stora vattenkraftbolagen som plötsligt inte längre vill medverka till omprövningarna som de ser ut i dag.
Är vattenkraften hotad?
I en debattartikel i Svenska Dagbladet nyligen hävdar de nio ägarna bakom Vattenkraftens miljöfond till och med att svensk vattenkraft hotas och att det påverkar hela landets tillväxt och försörjningstrygghet om omprövningarna genomförs som det var tänkt.
Bolagen anser att ”otydlig styrning leder till att avvägningen mellan behovet av en effektiv tillgång till vattenkraftsel och största möjliga miljönytta inte får genomslag i de regelverk som tillämpas i miljöprövningarna” och att bortfallet av el och reglerförmåga därför riskerar att bli betydligt större än överenskommet, vilket leder till högre kostnader än beräknat.
Som en följd av det har bolagen därför sedan 1 maj pausat möjligheten att ansöka om finansieringshjälp ur Vattenkraftens miljöfond. Villkoren ska ses över och fonden öppnar först när omprövningarna kommer igång igen.
Fram till dess begär kraftbolagen att regeringen bland annat skapar en effektiv styrning av miljöprövningarna för all vattenkraft på ett rättssäkert sätt för samtliga utövare, gör det nationella riktvärdet om max 1,5 TWh produktionsförlust bindande samt säkerställer att reglerförmågan i vattenkraften inte påverkas på ett för elsystemet negativt sätt.
Det är detta som regeringen har att brottas med nu, samtidigt som förändringarna inte får strida mot EU:s vattendirektiv.
Överflödigt att pausa
Såväl miljöorganisationer som myndigheter beklagar fördröjningen som går ut över fisk och andra vattenlevande arter som sedan länge är starkt hotade.
– Det är olyckligt. Vi är angelägna om att inlämning av ansökningar återupptas eftersom vår bedömning är att omprövningarna leder till nödvändiga och betydelsefulla förbättringar av vattenmiljöerna, säger Anders Skarstedt, utredare på HaV:s miljöprövningsenhet.
Sveriges Fiskevattenägareförbunds förbundsdirektör Tony Forsberg är mer tydlig:
– Att fördröja miljöprövningen av vattenkraften är mycket olyckligt för miljön i och kring våra vattendrag allmänhet och våra fiskar och andra vattenlevande organismer i synnerhet. Vi kan inte se att denna fördröjning har någon större betydelse för påverkan av det svenska elsystemet då de miljöanpassningsåtgärder som blir en följd av nuvarande och kommande omprövningar, och vilka påverkar elproduktionen vid vattenkraftverken, kommer att vara på plats först längre fram och tidigast om kanske fyra–fem år.
– Vi anser att det torde gå utmärkt att fortsätta att följa upp och kartlägga konsekvenserna av miljöanpassningen på elsystemet och dess reglerförmåga parallellt som miljöprövningsprocessen fortgår. Att pausa är fullständigt överflödigt, säger Tony Forsberg
Frångår intentionerna
Sportfiskarnas miljöjurist Tomas Lindblad Wieslander håller med:
– Nuvarande regering frångår mer och mer från den nationella planens intentioner som var en kompromiss mellan olika intressen. Miljöanpassningen av vattenkraften är även speciell så till vida att kraftverksägarna får merparten av kostnader (85 procent) för åtgärder och produktionsbortfall täckta av Vattenkraftens Miljöfond som i sin tur finansierades genom sänkt fastighetsskatt för vattenkraften. Samtidigt som omprövningarna fördröjs så är läget akut för flera fiskarter, framför allt ålen men även den vilda laxen, säger han.
Fotnot: I samband med tidningens pressläggning beslutade regeringen att förlänga pausen till 1 juli 2025.