Spiggvågen i Östersjöns vikar kan bromsas om det finns gott om rovfisk i närområdet som kan hjälpa det lokala fiskbeståndet att stå emot trycket från spiggen. Det visar ny forskning.
Gädda och abborre har minskat kraftigt längs delar av den svenska Östersjökusten. En av huvudorsakerna till dessa nedgångar är att storspiggen har ökat markant. Spiggen äter ägg och larver från abborre och gädda och har den slagit ut lokala rovfiskbestånd, framför allt i kustområden som ligger nära öppet hav.
En ny studie från SLU, Stockholms universitet och Groningens universitet i Nederländerna visar att tillgången till närliggande lek- och uppväxtområden kan bidra till rovfiskens förmåga att stå emot spiggvågen.
Grannar hjälper varandra
– Om det finns lekområden som ligger tillräckligt nära varandra betyder det att rovfisken har “‘grannar”’ som kan rycka in och förstärka ett försvagat bestånd. Små, isolerade vikar utan rovfisk på nära håll får det istället svårare att hålla emot när spiggen slår till, säger Agnes Olin, huvudförfattare till studien och forskare vid SLU.
Den viktigaste drivkraften som avgör om en viss vik domineras av spigg eller rovfisk var beror på hur mycket spigg som kommer in i viken på våren för att leka. Men om det finns gott om lekområden för rovfisk i närheten ökar chansen att rovfiskarna behåller sin dominans när det dyker upp spigg i viken.
Säl och skarv minskar effekten
Studien visar också att den positiva effekten av närliggande lekområden för rovfisk försvinner när det finns gott om gråsäl och skarv.
– Studien visar att det är viktigt att ta ett helhetsgrepp när det kommer till förvaltningen av viktiga fiskar som abborre och gädda. Förvaltning av livsmiljöer, av fiske och av predatorer som säl, skarv och spigg hänger tätt samman, säger Johan Eklöf, professor vid Stockholms universitet.