När omprövningen av vattenkraftens miljövillkor startar om efter pausen har regeringen senarelagt starten med två månader till den 1 april. Förlängningen behövs för att arbetet med de förslag till ändringar som bereds inom Regeringskansliet ska hinna färdigställas och beslutas.
Den senarelagda tidplanen gäller bara de tio prövningsgrupper som skulle gått in med sin ansökan den 1 februari. Tidplanen för övriga prövningsgrupper ligger fast.
Hos klimat- och miljöminister Romina Pourmoktari vill man inte berätta vilka förändringar som planeras. Men regeringen har redan tidigare visat att man är orolig för att den nationella planen ska orsaka för stor påverkan på elproduktionen och vattenkraftens reglerförmåga.
Nya uppdrag
I ett regeringsuppdrag inför 2024 har man därför gett Svenska kraftnät och Energimyndigheten i uppdrag att redovisa hur man arbetar med att förse vattenmyndigheterna med underlag om hur miljöanpassningarna av vattenkraften påverkar dess förmågor hos de kraftverk som har särskild betydelse för elsystemet. Ambitionen är att vattenkraftens förmågor ska få större betydelse när miljökvalitetsnormer ses över och beslutas.
Landets länsstyrelser ska se över sina bevarandeplaner för de Natura 2000-områden som berörs av den nationella planen för moderna miljövillkor. Bevarandeplanerna ska vid behov utvecklas och förtydligas när det gäller vilka förutsättningar och åtgärder som behövs för att uppnå bevarandemålen. Här ska länsstyrelserna prioritera de Natura 2000-områden som påvekas av kraftverk av särskild betydelse för elsystemet.
Länsstyrelserna ska också redovisa hur kulturmiljövärden i områden som ska prövas kan bidra till mindre stränga miljökvalitetsnormer
Mer än 2 000 verksamheter ska prövas
Sveriges riksdag beslutade 2018 om förändringar i miljöbalken som innebar att Sveriges vattenkraftverk ska ha moderna miljövillkor. Det ska uppnås genom en omprövning av villkoren.
Omprövningen ska ske enligt en nationell plan (NAP) för att inte alla vattenkraftverk ska behöva omprövas samtidigt. Största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel, är målet för NAP, som dåvarande regeringen beslutade om sommaren 2020.
Prövningen är uppdelad i prövningsgrupper om utgår från avrinningsområden. Den nationella planen omfattar cirka 2 400 kraftverk och dammar i 197 prövningsgrupper och ska pågå i 20 år.