FRÅGA: Jag har hört att många fiskevårdsområdesföreningar numera ska momsregistreras hos Skatteverket. Stämmer det och vad är det som gäller?
Undrande
_______________________________
SVAR: Hej! Ja det stämmer, på grund av en ny praxis hos Skatteverket. Här beskriver jag därför reglerna allmänt och på en övergripande nivå. För hjälp med mer specifika momsfrågor bör föreningen ta kontakt med en momsexpert.
Huvudregel: En förening som säljer fiskekort eller andra varor eller tjänster bedriver så kallad ekonomisk verksamhet enligt mervärdesskattelagen och ska därför som huvudregel vara momsregistrerad hos Skatteverket och redovisa moms på ersättningarna. För försäljning av fiskekort gäller därvid den normala skattesatsen 25 procent, vilket betyder att 20 procent av den erhållna ersättningen ska momsdeklareras som utgående moms. Om exempelvis ett fiskekort kostar 125 kronor inklusive moms ska således 20 procent x 125 = 25 kronor redovisas som utgående moms. Skattesatsen 25 procent gäller även vid uthyrning av båtar eller båtplatser.
Om föreningen säljer livsmedel, till exempel fisk eller skaldjur, gäller istället skattesatsen 12 procent (momsen är 10,71 procent av priset inklusive moms). Den lägre skattesatsen gäller bara livsmedel som är avsedda att ätas av människor. För böcker och kartor gäller skattesatsen 6 procent (momsen är 5,66 procent av priset inklusive moms).
Om medlemmar betalar ersättning till föreningen för att ha möjlighet att fiska ska moms redovisas även för dessa betalningar. Är ersättningen för fiske inkluderad i den årliga medlemsavgiften till föreningen bör moms redovisas för den del av årsavgiften som kan anses belöpa på fiskerätten. Medlemsavgift som inte berättigar till fiske eller annan tjänst eller vara är momsfri.
I momsdeklarationen har föreningen rätt att dra av ingående moms på de inköp som är direkt kopplade till momspliktiga försäljningar. Det gäller till exempel ingående moms avseende kostnad för inköp av fiskekortsblock, kostnad för utplantering av fisk och kostnad avseende fisketillsyn. Även ingående moms avseende allmänna omkostnader i den momspliktiga verksamheten är avdragsgill. Det kan gälla kostnad för bokföring, administration och fiskestämma.
En förening som bedriver ett särskilt projekt som är helt bidragsfinansierat redovisar normalt inte utgående moms på erhållet bidrag/stöd och har då inte avdragsrätt för ingående moms på kostnader som är direkt kopplade till projektet.
Undantag: Huvudregeln är alltså att en förening som säljer fiskekort med mera ska vara momsregistrerad och redovisa moms för ersättningarna. Det finns ett undantag från denna huvudregel och det gäller den situationen att föreningen har en omsättning som inte beräknas överstiga 80 000 kronor under beskattningsåret och inte heller har överstigit 80 000 kronor för något av de två närmast föregående beskattningsåren. Föreningen kan i så fall välja att bli skattebefriad beträffande moms. Det är alltså frivilligt att använda denna undantagsregel.
Beloppsgränsen avser omsättning exklusive moms, vilket betyder att beloppsgränsen gäller försäljning om 100 000 kronor inklusive moms vid en skattesats om 25 procent. Om föreningen inte är momsregistrerad gäller skattebefrielsen utan ansökan eller beslut. Är föreningen momsregistrerad gäller skattebefrielsen endast om Skatteverket efter ansökan har beslutat om skattebefrielse.
Används ovanstående regler om skattebefrielse ska föreningen inte debitera moms på sina fakturor och föreningen har då inte heller rätt att dra av ingående moms.
Pär Börnfors, skatterådgivare