Kontrollavgift ett nödvändigt verktyg för regelefterlevnad
Vänneåns fiskevårdsområdesförening tillämpar sedan länge kontrollavgiften för att stävja överträdelser av föreningens regler. Alla fiskevårdsområdesföreningar borde göra det anser föreningens ordförande Martin Ahlström.
– Det är ett utmärkt och nödvändigt verktyg för att se till att regler efterföljs, säger han.
Möjligheten att ta ut en kontrollavgift för att upprätthålla fiskevårdande regler och en ändamålsenlig förvaltning infördes då lagen om fiskevårdsområden reviderades 2011. Vänneåns fvof började tillämpa kontrollavgiften redan samma år.
– Kontrollavgiften har etablerat sig som en alldeles utmärkt metod att få bukt med överträdelser mot våra fiskebestämmelser. De som fiskar hos oss vet att vi har aktiv fisketillsyn och följer upp att våra regler efterlevs. Sedan vi införde kontrollavgiften har antalet överträdelser mer än halverats, säger Martin Ahlström.
Kontrollavgift kan till exempel tas ut när någon bryter mot föreningens regler om minimi- eller maximimått, fiskar inom fredat område eller använder otillåtet bete eller otillåtet antal redskap.
Från början utfärdade föreningen fem–tio kontrollavgifter per år. I dag blir det endast ett par per år. Kontrollavgiftsbeloppet är fastställt till 1 000 kronor per förseelse.
”Hellre fria än fälla”
En förutsättning för att kunna ta ut en kontrollavgift är att det tydligt framgår av fiskekort och tillhörande information vilka regler som gäller för upplåtelsen och att fiskevårdsområdesföreningen tar ut en kontrollavgift om man bryter mot reglerna.
– I början hade vi några tillbud med personer som inte ville betala en påförd kontrollavgift men i dag tycker folk det mest är pinsamt när de påträffas med att ha brutit mot reglerna, och betalar utan att gnälla.
Martin Ahlström säger att föreningens ambition hellre är att fria än att fälla, men att det är upp till varje fisketillsynspersons eget omdöme.
– Alla som fiskar är skyldiga att känna till reglerna men när vi upplever att någon är
oskuldfyllt omedveten om en överträdelse ” friar vi nog i nio fall av tio. Men när vi upptäcker personer som medvetet och utstuderat fuskar lägger vi dock inte fingrarna emellan.
”Inte särskilt krångligt”
Den som upptäcks ha brutit mot reglerna får med sig en uppmaning att betala inom en viss tid, och får en påminnelse om inte det görs.
– Om vi misstänker att någon inte kommer att göra rätt för sig tar vi med dem till bankomaten så får de betala på en gång.
Många föreningar undviker att införa kontrollavgift av rädsla för att det är krångligt och medför mycket administration.
– Den oron är obefogad, det är inte särskilt krångligt. Och fördelarna överväger förstås, menar Martin Ahlström. Annars har fiskevårdsområdesföreningen inget att sätta emot för att stävja överträdelser mot föreningens fiskebestämmelser.
Kontrollavgift i korthet
· Kontrollavgift får endast tillämpas av fvof, inte av andra upplåtare av fiske. Möjligheten att ta ut en kontrollavgift regleras i lagen om fiskevårdsområden.
· Kontrollavgiften kan bara tillämpas när en fiskare bryter mot föreningens egna regler. Kontrollavgiften gäller inte för olovligt fiske (exempelvis fiske utan fiskekort) eller brott mot andra fiskebestämmelser som regleras i fiskerilagstiftningen. Dessa överträdelser ska polisanmälas.
· Fiskevårdsområdesföreningens stämma beslutar om införandet av kontrollavgift. Föreningen ansvarar sedan för att den som fiskar informeras om föreningens fiskeregler. Vid försäljning av fiskekort ska köparen informeras om vilka fiskeregler som gäller och att föreningen kan ta ut en kontrollavgift om de inte efterlevs.
· Nivån på kontrollavgiften får vara högst ett tiondels prisbasbelopp ( 5 250 kronor i år). Ny kontrollavgift får tas ut vid varje ny eller upprepad överträdelse.
En utförlig beskrivning av hur man inför och tillämpar kontrollavgiften finns i Sveriges Fiskevattenägareförbunds vägledningsskrift ”Att införa kontrollavgiften – så här går det till”. Skriften kan laddas med från förbundets hemsida www.vattenagarna.se