Temat i detta nummer behandlar en högst aktuell och viktig fråga – etik och moral inom sportfisket! Här är det av vikt att vi själva tar lead i detta och inte hamnar i baksätet för att någon annan gör det.
Det finns starka krafter som anser att det moderna sportfisket med utbredd C&R är en ren lek med liv, och kanske det är det så ibland? För det skaver när man ser en ”sportfiskare” ovarsamt hålla upp en 10-kilosgädda full av mjölksyra och samtidigt berätta att hen fått och återsläppt 15 stora gäddor på en och samma dag … Eller när ett grabbgäng skryter med att de fångat och släppt över 1 000 gäddor på en vecka i Karlskrona skärgård. Eller när man pinpointat en stor gös med modern teknik och jagat den till hugg … Eller när man efter en isfisketävling slänger 100 kg abborre i soporna efter invägning och prisutdelning …
Vi måste, på bred front, arbeta för ett hållbart och långsiktigt sportfiske. Ett sportfiske på naturens villkor och som möjliggör för framtida generationer att njuta av detsamma!
Det är glädjande att många föreningar ser över detta nu och uppdaterar sina regler i syfte att skapa just detta hållbara fiske. Att man ser över allt från hur C&R ska genomföras för att minska stress och skador på fisken, till tydliga riktlinjer för hur elektronik får nyttjas vid fisket, till införande av min- och maxmått, till fredningsområden, till hur många fiskar som får fångas – oavsett om man tar upp fisken eller återsläpper den, med mera, med mera.
Och sist men inte minst; vi måste även våga ta upp och äta en fisk då och då, det är den värd!
Tony Forsberg, förbundsdirektör