Fråga: Våra stadgar börjar bli gamla och behöver ses över. Hur gör vi för att ändra i våra stadgar?
/Sekreterare i fvof
Svar: Hej! Fiskevårdsområdesföreningar måste regelbundet granska och revidera sina stadgar för att anpassa dem till nya förutsättningar och modern förvaltning. När de ursprungliga stadgarna togs fram kan det ha varit svårt att förutse hur verksamheten skulle utvecklas. Dessutom har det skett förändringar i lagen om fiskevårdsområden (LOFO 1981:533), vilket kräver anpassningar i stadgarna. Den senaste förändringen av lagen om fiskevårdsområden genomfördes 2011. Om föreningsstadgarna inte reviderats sedan dess är det hög tid att göra detta.
Normalt omfattar stadgarna 30 paragrafer:
- §§ 1–10: Reglerar grunderna för fiskevårdsområdesföreningens verksamhet och förvaltning. Måste godkännas och fastställas av länsstyrelsen och vara i linje med lagen om fiskevårdsområden. Ändring av §§ 1–10 kräver endast ett stämmobeslut följt av att protokoll och stadgeförslag lämnas till länsstyrelsen för fastställelse.
- §§ 11–30: Föreningsadministrativa bestämmelser vilka ändras genom beslut på två på varandra följande fiskestämmor.
Kort om §§ 1–10:
- Föreningens namn: Ändras vid namnbyte.
- Omfattning: Beskriver fiskevårdsområdets geografiska omfattning och reglerar vilket fiske som ska omfattas av verksamheten.
- Syfte: Enligt lagen om fiskevårdsområden att samordna fisket och fiskevården samt främja medlemmars intressen.
- Medlem: Definierar vem som är medlem i fiskevårdsområdesföreningen.
- Medlems fiske: Reglerar fiskerättsägarnas eget fiske vilket kan begränsas eller utökas.
- Upplåtelse av fiske: Reglerar former för olika upplåtelser till allmänheten exempelvis fiskekort.
- Uttaxering: Reglerar om avgifter kan tas ut av medlemmarna.
- Fiskerättsbevis: Reglerar om fiskerättsbevis/medlemskort ska tillämpas.
- Inkomstfördelning: Reglerar fördelningen av överskott mellan förvaltning, fiskevård och utdelning.
- Röstning: Fastställer Röstningsförfarandet vid stämman.
Även fiskerättsförteckningen måste hållas uppdaterad för att säkerställa korrekta och aktuella uppgifter, vilket är styrelsens ansvar. Förteckningen behöver regelbundet förnyas på grund av ägarbyten och lantmäteriförrättningar. Utan en uppdaterad förteckning kan mycket tid och resurser gå åt till att samla information om fastigheter, spåra adresser till flyttade ägare och manuellt föra register i Excel eller pärmar.
Vår tjänst fiskerätt.se förenklar processen genom att vara kopplad till Lantmäteriets fastighetsregister. Förteckningen uppdateras automatiskt en gång per år med ägar- och adressuppgifter, och systemet markerar förändringar i fastigheter. Dessa granskas manuellt för att fastställa hur fiskerätten har påverkats, och vid behov görs justeringar direkt i den digitala förteckningen. Detta ger en modern, effektiv och hållbar lösning för förvaltningen av fiskevårdsområdet. Sedan Lantmäteriet avslutade sina uppdateringstjänster 2017 är fiskerätt.se den enda tjänsten som erbjuder denna typ av helhetslösning.
Niklas Persson
Biträdande förbundsdirektör, Sveriges fiskevattenägareförbund
Läs mer om utformning av stadgar och stadgeändringar i Sveriges Fiskevattenägareförbunds vägledningsskrifter som går att ladda ned på www.vattenagarna.se: