Länsförbunden och distrikten avvecklas och ersätts av ett antal större regioner som följer vattenavrinningsområdena. Det är Fiskevattenägarförbundets styrelses huvudförslag för att stärka förbundet och dess medlemmar inför framtiden.
Vid förbundsstämman i fjol fick förbundsstyrelsen i uppdrag att se över förbundets demokratiska modell i syfte att skapa en större medlemsnytta. Styrelsen fick också på sig att förbundets organisation ska bli mer enhetlig, synlig och att medlemsnyttan ska utvecklas.
Medlemmarna är i dag uppdelade i två olika organisationsmodeller – nio länsförbund och tio distrikt med rådslag, där distrikten helt saknar lokal styrelse. Några länsförbund bedriver heller ingen egen verksamhet. Den tvådelade organisationsmodellen ger olika förutsättningar för verksamheten och försvårar förbundets utveckling på riksplanet.
– Vi kan inte fortsätta att ha dubbla organisationsmodeller, det verkar alla vara överens om, säger ordförande Mats Halling.
Regioner
Styrelsen har därför landat i ett huvudförslag där länsförbunden och distrikten avvecklas och ersätts av förslagsvis sju nya regioner som följer vattenavrinningsområdena (se karta här intill).
– Ambitionen är att ta tillvara det bästa från de båda nuvarande organisationsmodellerna. Vi tror att färre geografiska områden ger större möjligheter att få ihop starkare organisationer över hela landet. I flera tänkta regioner finns i dag ett eller flera länsförbund som enkelt borde kunna sätta ihop en gemensam regionledning/styrelse. I de regioner där det i dag saknas länsförbund inriktas arbetet mot att starta upp en kommitté med fiskevårdsområdesföreningar som tillsammans med riksförbundet leder verksamheten och på sikt bildar en egen regionstyrelse, säger Mats Halling.
Styrelsens förhoppning och ambition är att regionerna i ökad utsträckning ska kunna bidra även i arbetet på riksplanet – vilket visar sig i det nya förslaget till ekonomisk modell, där det ställs krav på motprestationer för att få ersättningen.
Fast och rörlig ersättning
Alla regioner kommer, enligt styrelsens förslag, fortsättningsvis få ett fast bidrag som baseras på regionens storlek och medlemsanslutning. Bidraget ska bland annat täcka årsmöteskostnader där val till stämmoombud görs. Ett krav för ett erhålla detta bidrag kan exempelvis vara att föregående års årsstämmoprotokoll är inlämnat och att ombud närvarar på riksstämman.
Regioner ska även kunna få en rörlig ersättning för utbildning av befintliga medlemmar eller rekrytering av nya medlemmar. Dessutom ska regionerna även få betalt när de utför arbete som efterfrågas av riksförbundet.
Förbundsstyrelsen har också som målsättning att ta fram fler medlemsnyttor, vilket efterfrågats av medlemmarna.
– Vi erbjuder ju redan i dag fisketillsynsutbildningar och det är en tjänst som vi vill utöka. Många medlemmar efterfrågar också ökat stöd i frågor fiske- och vattenvård. Där har vi nyligen knutit till oss en fiskevårdskonsulent och ambitionen på sikt är att erbjuda den tjänsten inom alla regioner. Dessutom vill vi i framtiden kunna erbjuda våra medlemmar fler inköpsrabatter på till exempel bryggor, båtar med mera.
Nå ut till fler
En viktig fråga är också att nå ut bredare med förbundets verksamhet. Förbundets finns sedan i höstas på både Facebook och LinkedIn och i dagarna finns tidningen Våra Fiskevatten även på webben, www.varafiskevatten.se.
– Vi jobbar för att nå ut även till de fiskerättsägare/medlemmar som i dag inte följer oss och även värva fler nya medlemmar. Det finns många fler som skulle ha nytta av vår verksamhet och de material och tjänster vi levererar.
Den nya framtidsmodellen presenterades i tisdags, den 11 mars, för representanter från länsförbunden och distrikten för att få synpunkter på, samt förädla förslagen.
– Det var ett bra möte och det finns en stor förståelse för att vi måste ändra vår organisation för att bli starkare och kunna ge mer medlemsnytta. Det viktiga är att processen nu är igång, säger Mats Hallling. Förslag kring den fortsatta processen ska presenteras och beslutas på riksstämman i Stockholm den 23 maj
