Karin Bengtsgård och sambon Börje Tollvik har framgångsrikt drivit gårdsbaserad fisketurism vid Dalälven på gränsen mellan Västmanland och Dalarna i 17 år. Men åldern börjar ta ut sin rätt och paret hoppas nu hitta någon som vill ta över verksamheten
Karin hade tagit emot gäster i liten skala även tidigare på föräldragården Bengts i Avesta kommun men det var först år 2007 när den fiskeintresserade sambon Börje flyttade in som verksamheten tog fart.
– Jag hade redan haft en del fiskegäster och bestämde mig för att våga satsa, berättar Karin. Vi köpte båtar, byggde en brygga och renoverade kallvinden i uthyrningshuset så att vi kunde ta emot fler gäster. Men det tog inte lång tid innan det också blev för litet, vi tvingades säga nej till många och snart väcktes tanken på att utöka.
Några år senare dök möjligheten upp då Sportfiskarnas Tyttbo gård och Backstugan blev till salu.
– När jag såg att det var ett officialservitut på fiskerätten i forsarna slog jag till.
Polacker och tjecker
Sedan dess har paret tre boenden med sammanlagt 22 bäddar och åtta 8 båtar med motorer för uthyrning, paret säljer även fiskekort för By fvof och Färnebofjärdens fvof samt till de egna fiskevattnen i Tyttbo- och Balforsen.
Merparten av gästerna kommer från Polen och Tjeckien, men gården har även besökare från Belgien, Tyskland och Frankrike.
– Vi besökte tidigt en fiskemässa i Warszava och fick kontakt med en duktig agent som hjälpt oss mycket. Polackerna kommer hit för att fiska gädda, gös och abborre eftersom deras eget rovfiskbestånd är så utfiskat. Våra gäster uppskattar det enkla och småskaliga och att slippa trängas på campingar.
– I början deltog vi även i en del lokala turistprojekt men det gav inte mycket. I dag behöver vi inte marknadsföra oss längre utan våra gäster rekommenderar oss via Facebook och på andra sätt. Vi har även tagit över en del gäster från närliggande campingar.
Gott om fisk
Bidragit har också att både polsk tv och polska fisketidningar varit på plats och gjort reportage om Tyttbo forsfiske. En sådan tidning kan ha 100 000 läsare, det ger stor effekt.
– Och när det gäller våra gäster får man ha ett öppet sinne för deras konsumtion av vodka, skrattar Börje.
En förutsättning för framgången är förstås att det finns fisk. Såväl sjöarna som forsarna har god tillgång på stor gädda, gös och abborre.
– Vi hade tre belgare på besök som drog upp och släppte tillbaka 142 fiskar på en dag och 900 under en vecka – de hade räknare med sig i båten.
I forsarna gäller enbart återsläppsfiske men i Bysjön och Färnebofjärden får man behålla ett par fiskar per dag.
Ett fiskepaket hos Karin och Börje kostar lite drygt 13 000 kronor per vecka för fyra personer. Då ingår boende, sänglinnen, slutstädning samt tillgång till båt.
– Då håller vi även med bensin som vi själva fyller på för att undvika problem, det är en säkerhetsgrej.
Ser en utvecklingspotential
Gården omsätter drygt en halv miljon kronor per år men skulle enligt Karin utan vidare kunna ta in ytterligare ett par hundra tusen kronor för den som orkar. Karin har under flera år försökt hitta någon som vill ta över verksamheten. Säsongen börjar i april och slutar i mitten av november.
– Jag vill ju att verksamheten ska leva vidare och jag ser en klar utvecklingspotential. Efterfrågan bara ökar och konkurrensen har minskat – många anläggningar här omkring stänger tidigare och allt färre hyr ut båtar. Man kanske inte kan leva på verksamheten när man kör igång, men det är en trevlig verksamhet och är man rätt person så finns det absolut möjlighet att kunna försörja sig, säger hon. Jag kan även tänka mig att arrendera ut en del av verksamheten till den som vill prova på.
Vilken beläggning gården har och skulle kunna ha är två olika saker, säger Karin. Hon undviker medvetet att ha fullt uthyrt för att hinna med.
– Jag tycker inte om att ha en gästgrupp som åker klockan tolv och att jag ska hinna städa och göra i ordning för nästa klockan 15. Det är för tufft för den 71-åriga tanten, säger hon och skrattar menande. Därför försöker jag laborera så att det alltid är en eller två dagar mellan gästerna.
På liknande sätt skulle den som tar över verksamheten även kunna dra igång företagets camping igen, som legat för fäfot i flera år. Dessutom äger Karin en eldpallkoja som inte används i dag, där det kan hållas fester och kurser i matlagning från skogens skafferi.
Kritisk mot regeringens PM
Paret hade sett fram emot att den nationella omprövningen av vattenkraften skulle ge chansen att återigen se hoppande laxar i Tyttboforsarna. Men de är kritiska till regeringens nya promemoria som ytterligare betonar vikten av tillgången på el på bekostnad av fria vattenvägar. Karin och Börje stöder förslaget att alla fiskerättsägare borde stämma staten på grund av de inskränkningar i äganderätten som vattenkraften medför.
– Effekterna av vattenkraftens utbyggnad och fortsatta existens försvårar möjligheterna för en sund ekonomi på landsbygden för sådana verksamheter som vår. Med ett stabilt bestånd av återkommande lax skulle vi kunna ta ut fiskekortspriser som i Norge, konstaterar Börje.
Hur länge till orkar de då driva verksamheten?
– Det blir väl tills jag får en hjärtattack eller tills jag drunknar när jag ska dra upp Börje ur sjön för att han inte sett bryggkanten. Skämt åsido, jag är livrädd för den dagen när vi inte orkar ta emot gäster längre, säger Karin.
Social och intresse för vildmarksliv
Karins och Börjes tips till den som vill starta och driva gårdsbaserad Fisketurism!
”Man bör vara medveten om att det är en livsstil att driva gårdsbaserad fisketurism. Du måste vara social, ha ett intresse för människor och vildmarksliv.
Våga testa om du till exempel har ett intresse av att jobba med fiske- eller kanotguidning. Du måste också vara uthållig och inte tappa modet om det går för långsamt. Du måste också vara beredd att satsa och investera i verksamheten när du känner att efterfrågan ökar. Däremot är det viktigt att du inte köper på dig för mycket för tidigt om du inte har en väldigt stor plånbok. Ge dig tid att växa med verksamheten.”