I Degerfors kommun i Örebro län hoppas man att miljöprövningen av vattenkraften i Gullspångsälvens nedre delar ska ge möjlighet att få tillbaka forsen i Letälven med reproduktionsområden för lax och öring
Forsen som tidigare gick genom samhället försvann helt när Degerfors kraftverk byggdes 1947. Den ursprungliga fåran av Letälven, som tidigare utgjorde en betydande strömsträcka, är i dag helt överbyggd av industrimark, vägar och byggnader. Vattnet leds i dag till kraftverket via bergstunnlar.
Degerfors måste ha en fors
I början av 1990-talet väcktes de första planerna i kommunen på att återskapa en öppen strömsträcka.
– Heter man Degerfors måste man väl ha en fors, säger Roland Halvarsson, tidigare kommunstyrelseordförande (V) i kommunen och en av de drivande bakom planerna. Många som passerar Degerfors begriper inte att det går en älv här.
Förslaget ansågs för dyrt och komplicerat och planerna lades på hyllan. Men i samband med den nationella prövningen av vattenkraftens miljövillkor har planerna väckts till liv igen. Kommunen har låtit ett konsultföretag ta fram ett förslag på en cirka 500 meter lång strömsträcka i en kanal ovan jord från sjön Möckeln till Letälven.
Går att genomföra tekniskt
Kanalen kommer bland annat gå över mark som ägs av Outokumpu Stainless AB som i dag driver järnverket samt i utkanten av en kyrkogård.
– Förslaget visar ju att det går att genomföra rent tekniskt. Däremot vet vi ju inte i dag vad det skulle kosta och hur kraftverksägaren Fortum ser på förslaget, säger Roland Halvarsson.
Degerfors kommun har även låtit ta fram ett förslag till en naturliknande fiskväg vid Åtorps kraftverk längre ned i älvsystemet vid sjön Skagern.