Sveriges Fiskevattenägareförbunds organisation ska bli mer enhetlig och medlemsnyttan ska utvecklas. Det uppdraget fick förbundets styrelse vid årets förbundsstämma på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholm.
Förbundets medlemmar är sedan några år uppdelade i två olika organisationsformer, hälften är anslutna genom lokala länsförbund med egna styrelser och den andra hälften genom länsvisa distrikt utan någon lokal styrelse men med ett gemensamt rådslag varje år.
Det ger olika förutsättningar för verksamheten och förbundets styrelse fick nu stämmans uppdrag att ta fram en mer enhetlig organisation.
Förbundsordförande Mats Halling är nöjd med stämmans beslut.
– Vi kan inte fortsätta att ha dubbla organisationsmodeller, det verkar alla överens om, säger han.
Styrelsen har nu tillsatt en grupp som ska lämna förslag på en ny organisationsmodell som tar tillvara det bästa från de båda nuvarande. Under hösten kommer inrättas dialoggrupper där medlemmar från hela landet får komma till tals och lämna sin syn på saken.
Utveckla medlemsnyttan
Styrelsen har också inrättat en grupp som ska jobba med att utveckla nyttan för medlemmarna.
– Det är tydligt att medlemmarna vill att vi ska leverera ännu mer medlemsnytta. Även här ser vi fram emot bra diskussioner och dialoger för att fånga in de medlemsnyttorna. Vi är fortfarande ett litet förbund och kan inte göra allt, därför ser vi fram emot att få hjälp av våra medlemmar att prioritera.
Den nya organisationen och andra strategiska mål ska beslutas vid nästa års förbundsstämma. Ambitionen är att förslagen ska kunna presenteras i Våra Fiskevatten nummer 1/2025.
Synas och höras mer
Förbundet har också ett mål att synas och höras mer i debatten och bli mer kända såväl hos enskilda fiskevattenägare som hos en bredare allmänhet. Alltså ökad satsning på kommunikation där närvaro på sociala medier och den nya webbplatsen som lanseras inom kort är två sätt.
– Vi vill ju bland annat nå ut till de medlemmar i fiskevårdsområdesföreningar som inte är så aktiva i dag, men även fiskevattenägare som i dag inte ingår i något fiskevårdsområde, säger Mats Halling.
Vid stämman valdes Malin Ekwall från Tiraholms Fisk som ny styrelseledamot. Ny i styrelsen från skogsbolagen och Sveaskog är Mikael Rhönnstad. Peter Lundgren som lämnar styrelsen avtackades. Även Bengt Henriksson lämnar styrelsen och avtackas vid ett senare tillfälle.
Förbundet 2023 i siffror
• Antal medlemmar:
– 616 fvof och samfällighetsföreningar
– 107 bolag, organisationer och enskilda näringsidkare
– 49 kommuner
– 23 stödjande medlemmar
• 67 bokade uppdateringar av fiskerättsförteckningar varav 39 levererade
• 27 besvarade remisser
• Deltagande i drygt ett tiotal samrådsgrupper samt årsmöten för ålplaner
• 480 medlemmar anslutna till iFiske