Priserna på fiskekort fortsätter att släpa efter hos de flestafiskevårdsområdesföreningar. Priserna behöver generellt höjas, uppmanar Sveriges Fiskevattenägareförbunds förbundsdirektör Tony Forsberg.
Sveriges Fiskevattenägareförbunds riktprislista för fiskekort publicerades i januari 2017. Året innan gjordes en inventering av fiskekortpriserna hos en referensgrupp bestående av 252 av våra medlemsföreningar. Samtliga fiskekortspriser hos referensgruppen avser enbart upplåtelse av handredskapsfiske och personliga fiskekort i så kallade naturvatten (lax- och havsöringsvatten och put and take-vatten ingår inte).
Vart tredje pris helt oförändrat
Den årliga uppföljningen av fiskekortsprisernas utveckling i referensgruppen visar följande förändringar i medelpriset för hela referensgruppen:
Dag/dygnskort 72 kr (57 kr 2016), Veckokort 210 kr (162 kr 2016) och årskort 421 kr (324 kr 2016). Medelpriset har ökat med 26 procent för dagkorten, 30 procent för veckokorten och 30 procent för årskorten. Mellan 2022 och 2023 har medelpriset ökat med tre procent för dagkorten, två procent för veckokorten och tre procent för årskorten.
Totalt under hela perioden har 64 procent av referensföreningarna (161 stycken) höjt något eller flera av sina fiskekortspriser. Jämfört med 2022 så har högsta priset under 2023 för veckokortet höjts från 500 kronor till 600 kronor Övriga min/maxpriser var oförändrade.
Jämtland och Småland bäst
De högsta priserna återfinns i Jämtland och Smålandsregionen. Dalarna, Östergötland, Jönköping, Skaraborg och Kalmar tillhör de län där högst andel referensföreningar har höjt sina fiskekortpriser. Sammanfattningsvis rör sig fiskekortspriserna uppåt om än långsamt.
– Glädjande nog har flera föreningar gjort rejäla prishöjningar. Detta får dock inget tydligt genomslag i medelpriset då mer än en tredjedel av föreningarna i referensmaterialet märkligt nog överhuvudtaget inte har justerat sina fiskekortspriser sedan 2016, säger förbundsdirektör Tony Forsberg och fortsätter.
– Fiskekortspriserna är fortsatt låga om man jämför med vad sportfiskarna i övrigt lägger ned på sin hobby. Enbart ett fiskedrag kostar i dag betydligt mer ett dygnskort. Vår förhoppning är därför att alla medlemsföreningar tar till sig rekommendationerna i riktprislistan. Det är hög tid att värdera upp våra fiskevatten och börja ta skäligt betalt för fiskekorten, inte minst för att täcka det behov av resurser som krävs för en aktiv och modern fiskeförvaltning och fiskevård. Våra fiskevatten är en fantastisk landsbygdsresurs! Det är helt avgörande för värderingen av våra enskilda fiskevatten och det viktigaste sättet att slå vakt om den enskilda fiskerätten. n