Fortum som nu går in till miljöprövning med sina åtta anläggningar i Gullspångsälvens nedre delar är positiva till att vattenkraften miljöanpassas. Men man anser att energin väger för lätt gentemot miljön i miljökvalitetsnormerna.
Ansökningarna som ska lämnas in till Mark- och miljödomstolen senast 1 april blir de första för bolaget i den nationella omprövningen av vattenkraftens miljöansvar. Bolaget har också ett antal kraftverk i Ljungan som går in till prövning samtidigt.
– Det är nytt och spännande både för oss och hela nationen, säger Sara Sandberg, miljöchef för Fortums vattenkraft. Avsikten är ju att hitta så bra och effektiva miljöåtgärder som möjligt och samtidigt begränsa förlusterna så att det inte blir mer än 1,5 terawattimmar totalt för hela landet.
Svårlösta målkonflikter
Sara Sandberg anser att det funnits ett stort engagemang i samverkan både från bolaget och länsstyrelserna att göra något bra för att rädda Gullspångslaxen och öringen. Men att det varit svårt att få en samsyn kring enskilda åtgärder och krav.
– Tanken med samverkan är ju att minska målkonflikterna mellan miljö och energi, men det har varit väldigt komplext och svårt. Vi skulle gärna sett fler diskussioner om vilka avvägningar och prioriteringar som bör göras för att hitta de bästa åtgärderna för alla parter. Jag har saknat en sådan diskussion. Men visst, den här processen är ny för oss båda.
Energin väger för lätt
Sara Sandberg är också orolig för att de miljökvalitetsnormer för prövningsgruppen som tagits fram av vattenmyndigheten riskerar att leda till för stor förlust av elproduktion och för stor påverkan på kraftverkens reglerförmåga.
– Vi tycker generellt att vattenkraftens förmågor i normsättningen inte fått den tyngd de förtjänar. Det är ju sagt att produktionen i hela Göta älvs avrinningsområde ska minska med som mest 4,8 procent (Haro-värde 4,8), men de beräkningar som Svenska kraftnät gjort visar på 13–22 procent produktionsförlust i Gullspångsälven nedre. Totalt för hela landet får produktionen som mest minska med 2,3 procent.
Haro-värdet är ett nationellt riktvärde som talar om hur mycket elproduktionen får minska som mest inom ett huvudavrinningsområde. Haro-värdena är framtagna för att vägleda vattenmyndigheterna i normsättningen.
Hon hoppas därför att Svenska kraftnät och Energimyndigheten i fortsättningen ska få mer inflytande i samband med att miljökvalitetsnormer ses över och läggs fast. Något som också regeringen och myndigheterna är inne på.
Sara Sandberg vill dock inte berätta vilka åtgärder Fortum kommer föreslå i sin ansökan.
– Det gör jag gärna när vi lämnat in vår ansökan, säger hon.
Bygger fiskvägar
Peter Jarl är marknadschef för kommunala Karlskoga Energi & Miljö som äger kraftverken Rockesholm, Blankafors och Älvestorp som ingår i prövningsgrupp Gullspångsälven nedre.
– Det är väl rimligt att vi ska leva upp till dagens miljökrav. Men det innebär ju förstås att vi får något lägre produktionskapacitet och det är trist såklart. Men vi gör självklart det som myndigheterna säger åt oss att göra. Därför kommer vi att bygga fiskvägar för uppströms vandring och fiskavledare för nedströms passage.
Peter Jarl räknar med att produktionen vid de tre kraftverken blir cirka tio procent lägre när åtgärderna är genomförda.
– Å andra sidan kommer vi även passa på att skruva på produktionsapparaten och då finns det ju även produktionshöjande åtgärder att göra.