Gunnar Heibring i Valsjöbyn i Jämtland har jobbat med landsbygdsutveckling och fisketurism i mer än 40 år. Hans framgångsrecept är samarbete mellan fiskevårdsområdesföreningar.
– Genom att samarbeta kan vi erbjuda gästerna en bättre upplevelse samtidigt som föreningarna får sälja fler fiskekort och få in mer pengar, säger han.
Gunnar är Göteborgsgrabben som blev norrlänning. Hans föräldrar drev en matservering på Masthuggstorget och på semestrarna for familjen på fiske i Västerbotten. I mitten på 1970-talet sålde föräldrarna serveringen, köpte ett hus i Valsjöbyn och startade ett kafé. Familjen byggde i början på 1980-talet Valsjöbyns hotell med 40 bäddar och matsal för 120 gäster som Gunnar småningom tog över och drev till det såldes 1997.
– Vattnen häromkring har varit ett eldorado för sportfiskegäster sedan strax efter kriget. Här finns allt att välja på – stora sjöar, strömmande vatten och små tjärnar, säger han.
Den gamla sportstugan som Gunnar köpte av Flottningsföreningen 1978 är i dag ombyggd till en modern villa där Gunnar och frun Doris bjuder på hembakt tunnbröd. I företaget Flottargården har han i dag tre hus med totalt 16 bäddar vid sjön Rengens strand. Han har även tre båtar till uthyrning. Rengen har goda bestånd av röding och öring.
Gunnar är ordförande både i Valsjöns fiskevårdsområdesförening och föreningen Drömfiske i Jämtland/Härjedalen där ett 30-tal fiskevårdsområden och turistentreprenörer samarbetar för att erbjuda fiskeupplevelser i länet. Dessutom är han vice ordförande i Jämtlands läns fiskevattenägareförbund och ledamot i Fiskevattenägareförbundets valberedning.
Se möjligheterna
Han har starkt bidragit till att Valsjöns fiskevatten i dag finns att tillgå genom fyra olika fiskekort. Redan 1998 bildade man tillsammans med Gunnarvattnets och Rörvattnet–Skogsjös fvo Hotagenkortet med fyra större sjöar och ett 60-tal tjärnar på sammanlagt drygt 6 000 hektar vatten.
– Det var några fiskare som åkte skoter från Rötviken till Gunnarvattnet och reagerade på att de måste köpa tre olika fiskekort, så kunde vi ju inte ha det, säger Gunnar.
I dag kostar ett dygnskort i Valsjöns fvo 110 kronor medan Hotagenkortet kostar 130 kronor.
– Länsstyrelsen var från början skeptiska till Hotagenkortet och ansåg att vi skulle tappa mycket försäljning. Men det blev precis tvärtom, de totala intäkterna ökade för alla och vi hade ju dessutom kvar våra egna kort.
– I dag drar Hotagenkortet in mellan 500 000 och 600 000 kronor per år. Man brukar ju räkna med att summan av kortförsäljning dessutom ger sju gånger mer intäkter i form av kringförsäljning av boende, mat och bensin. Det innebär fyra–fem miljoner kronor mer till bygden.
Valsjöns fvo ingår också i Fiskevägenkortet ett samarbete mellan nio fiskevårsdsområden längd den 13 mil långa Fiskevägen från Krokom till norska gränsen. Under pandemin invigde man också Hårkan-kortet, ett samarbete kring fiske enbart i det strömmande vattnet.
– Redan första året sålde vi kort för över 70 000 kronor. Det lönar sig att skapa produkter som gör det enklare för kunderna.
Måste bestämma sig
Gunnar Heibring menar att man i fiskevårdsområdet måste bestämma sig för om man vill nyttja resursen själv eller om man vill ha fiskegäster som drar in pengar till föreningen.
– Om man väljer det senare måste man se sig omkring och fundera på hur det kan göras på bästa sätt och med vilka man kan samverka med och hur. Hos oss finns det ändå möjlighet för dem som vill att fiska lite med nät på vårar och försomrar när vi inte har några fiskegäster.
Dessutom är han alltså även ordförande i den ideella föreningen Drömfiske och deltar varje år på Sportfiskemässan tillsammans med andra fiskevårdsområden och entreprenörer.
– Det har blivit så otroligt mycket lättare att ha samarbeten trots att vi är utspridda geografiskt genom att vi kan ha alla våra styrelsemöten på webben. Vi träffas bara fysiskt på årsstämman.
Utbildar i vattenvård
Med sin vurm för samarbete är det också självklart att han är delägare i livsmedelsbutiken i byn som drivs som ett aktiebolag.
– Delägarna består av både bofasta och fiskegäster och i Rötviken är butiken också gemensam ägd men drivs som en ekonomisk förening. Om vi inte fått till de här lösningarna är risken stor att butikerna tvingats slå igen.
Gunnar är också skogsägare och har varit ordförande i Norrskog i tolv år. Tillsammans med bland annat Skogsstyrelsen håller han i dag utbildningar kring hur man på bästa sätt tar miljöhänsyn till vattendrag i skogen.
– Det visar sig att många är intresserade av vattenvården men de har inte alltid förstått kopplingen vad det innebär för fisken.
Vill se ökat samarbete
Som ledamot i Fiskevattenägareförbundets valberedning är Gunnar och kollegerna nu sysselsatta med att vaska fram två nya styrelseledamöter inför årsstämman. Han ser positivt på att förbundets utveckling mot att bli mer utåtriktade och värva fler nya medlemmar. Han vill också gärna se ett utökat utbyte mellan riksförbundet och länsförbunden.
– Förbundet har tagit fram en mängd bra material kring fiskerätt och fiskevård som borde komma fler till del. Jag skulle gärna se att styrelsen tar fram en strategi för frågor som vi i länen kan hjälpa till att förmedla under mer ordnade former. Dessutom finns det mycket kunskap i länen som riksförbundet skulle kunna nyttja som en ytterligare resurs.
Gunnar ser gärna också ett ökat samarbete med andra organisationer för att få ytterligare tyngd i och genomslag för våra frågor.
– Sportfiskarna, till exempel, organiserar ju våra kunder och vi har många gemensamma frågor som vi borde kunna driva tillsammans. Det gäller även markägarorganisationer som LRF, anser Gunnar Heibring.
Gunnar Heibring
Aktuell som: Ordförande i Valsjöns fvo, ordförande i Drömfiske, vice ordförande i Jämtlands läns fiskevattenägareförbund, ledamot i Fiskevattenägareförbundets valberedning.
Ålder: 68 år
Bor: Valsjöbyn
Familj: Fru Doris och två vuxna ungdomar Kristina och Niklas
Yrke: Skogsbrukare och fiskeentreprenör
Tid i förbundet: Cirka 10 år
Motto: Allt är möjligt, kräver bara olika stor uppoffring
Favoritfisk: Röding att pimpla på vårvintern
Fritidsintressen: Musik och att läsa
Okänd talang: Spelar gitarr
Valsjöns fvo
Valsjöns fiskevårdsområde gränsar mot Norge i nordvästra Jämtland. I området ingår sjöarna Rengen, Valsjön och Stor-Foskvattnet, ett 60-tal tjärnar samt en del strömmande vatten. Vattnet hyser såväl röding som öring och harr. Vattnen förvaltas av Valsjöns fiskevårdsområdesförening.