… Anton Halldén, chef för fiskeenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län som startat en Youtubekanal för att berätta om fisk och fiske. Varför?
– Det ligger ju i vårt uppdrag att nå ut till allmänheten med information som vi samlar in med stöd av skattepengar. Vi har konstaterat att väldigt många får sin information via sociala medier och därför valt att vara mer aktiva på nätet för att så många som möjligt ska nås av vår information.
Är det någon särskild målgrupp ni vänder er till?
– I första hand vänder vi oss till fiskevårdsområdesföreningar och fiskeklubbar som förvaltar fiskevatten samt sportfiskare. Men vi hoppas förstås att även andra ska vara intresserade.
Hur ofta lägger ni upp nya filmer?
– Minst en gång i månaden men målsättningen är högre än så. Det är ju en avvägning mellan mängd och kvalitet. Vi har planerat ett antal inslag med riktigt bra kvalitet men för att hålla uppe frekvensen gör vi en del enklare grejer också.
Avsnittet där kanalen lanseras handlar ju om att det går bättre för Vätternrödingen. Vad kan tittarna förvänta sig framöver?
– Vi har bland annat dokumenterat laxens färd från odling och ut i Vättern och satt ut två kameror för att följa den hotade harrens lekvandringar upp i vattendragen.
– Vi kommer också fokusera på betydelsen av att fiskevårdsområdesföreningar arbetar för att öka antalet fångstrapporteringar. I dag är det endast några enstaka procent fiskare som fångstrapporterar trots att det är enkelt. Jag tycker föreningarna borde överväga att ställa krav på fångstrapportering eftersom det ger ett värdefullt underlag till förvaltningen.
Vad har ni fått för återkoppling på er satsning?
– Bara positiv respons ännu så längefaktiskt. Vår första film hade över 4 000 visningar och vi har redan fler än 200 prenumeranter på vår fiskekanal. Om man jämför med hur många som läser våra rapporter är detta väldigt bra siffror.
Och vad har ni mer på gång på fiskeenheten?
– Vi jobbar för att få in mer information om PFAS-halter i fisk och kräftor i länets vatten. Vi har avtal med ett konsultföretag som hjälper oss med analyserna och vi erbjuder nu länets fiskevårdsområdesföreningar att använda vårt avtal för att få ett lite bättre pris för att mäta PFAS-halterna i sina sjöar. Men de får själva betala. Ett samlingsprov, som är ett genomsnitt för ett antal fiskar, kostar cirka 3 000 kronor.