Kvitsleströmmarna är ett av Jämtlands mest kända fiskevatten. Hit kommer många utländska turister för att fiska och Ockesjön-Kvitsleströmmarnas fvof säljer fiskekort för upp emot 400 000 kronor per år.
– Det är förstås glädjande, men vi har även flera bekymmer att brottas med, säger Martin Rolén, ordförande i föreningen.
En ny stor fiskodling i Storsjön och gruvbrytning av batterimetaller i närområdet är två orosmoln enligt Martin Rolén. Och inom föreningen finns diametralt olika uppfattningar om planerna på att inrätta ett naturreservat för mark och vatten vid Kvitsleströmmarna och att även slå samman området med ett befintligt Natura 2000-område.
– Personligen ser jag egentligen inga stora nackdelar med ett reservat, säger Martin Rolén. I bästa fall kan det stärka skyddet mot oönskad exploatering inom området.
Delade meningar
Styrelseledamoten och kassören Erik Nilsson, däremot, är starkt kritisk till reservatsplanerna.
–Myndigheterna lever i tron att staten alltid är bättre än oss mark- och vattenägare på att sköta och förvalta naturresurserna, säger Erik Nilsson. Ett naturreservat innebär att vi inte får bygga vindskydd, spänger och torrdass, och inte heller jakttorn, i vart fall inte utan Länsstyrelsens tillstånd i varje enskilt fall. Det blir stopp för både skogsvård och sjökalkning. Reservatets syfte är att stoppa allt som kan påverka ”naturgivna hydrologiska förhållanden”.
– Jag anser att de, ofta unga, tjänstemän på länsstyrelser och kommuner som driver de här frågorna lever i en egen politisk föreställningsvärld där staten alltid har rätt och medborgarna alltid har fel, säger Erik Nilsson.
Än finns dock inga beslut om att inrätta något naturreservat för mark och vatten vid Kvitsleströmmarna
”Viktigt med utdelning”
För åtta år sedan, 2016, gick helikoptrarna i skytteltrafik över Kvitsleströmmarna. Över hundra ton stenar per dag, i storlekarna mellan 16 och 120 millimeter, spreds över bottnarna i de grunda strömmarna. Slutsumman för projektet blev 450 000 kronor.
– Jag upplever att fisket blivit bättre och bättre för varje år sedan dess, säger Martin Rolén. Sportfiskare kommer hit långväga ifrån för att fiska i området.
Föreningen säljer mycket fiskekort och förra året fick fiskerättsägarna utdelning av överskottet, sammanlagt 75 000 kronor fördelat på de cirka 150 fiskerättsägarna.
– Egentligen blir det ganska lite pengar till var och en, menar Martin Rolén.
Erik Nilsson anser dock att utdelningen är viktig som avkastning och ersättning till de fiskerättsägare som upplåter sitt fiske till besökarna.
Bekvämlig vildmark
Kvitsleströmmarna ligger i Indalsälven strax ovanför älvens mynning i Storsjön. Älven hämtar sitt vatten i fjällen runt Åre och gränsen mot Norge. En stor del av älvsystemet är utbyggt för produktion av vattenkraft. Men till Kvitsleströmmarna och flera av biflödena tar sig öring från Storsjön och harr, en bit i vart fall. Och när fiskarna tar sig vidare till sina lekområden passerar de strömmarna, eller stannar och leker i det helikoptertransporterade lekgruset.
Alldeles intill strömmarna finns en camping och husvagnsplats.
– Bor man där är det bara några meter ner till fiskevattnet. Konceptet kan sägas vara en kombination av vildmark och bekvämlighet, säger Martin Rolén.
I Ockesjön uppströms strömmarna finns gädda och abborre.
– Det är många besökare som föredrar det fisket framför öringen.
Fiskodling och gruvbrytning hotar
Men helt nöjd får man inte vara.
– Det som oroar mig mest nu, och där vi redan har reagerat med en debattartikel, är planerna på en stor fiskodling i Storsjön.
Någon ansökan om att få anlägga en odling finns ännu inte och det är oklart om den någonsin blir av.
– Men det är så att säga bättre att stämma i bäcken, säger Martin. För skulle en kasse gå sönder, vilket har hänt förr, och fiskarna kommer ut i sjön kan de konkurrera ut öring och harr i jakten på föda.
Det andra orosmolnet är planerna på gruvbrytning i ett stort område sydväst om Storsjön.
– Det är en komplicerad fråga. Å ena sidan vet vi att Sverige behöver de här metallerna till batterier som kan minska klimatpåverkan. Å andra sidan vill man förstås inte ha en så riskabel verksamhet på sin egen bakgård. Det vore förödande om det kom ut lakvatten från gruvdriften i Indalsälven eller Storsjön, eller något av biflödena. Så vi har tagit tydlig ställning emot gruvplanerna.
Martin Rolén är själv inte fiskerättsägare, men vald för sitt stora engagemang och sin föreningsvana. Han ser som sin viktigaste uppgift att skapa goda förutsättningar och relationer till fiskekortsköparna.
– De som besöker området ska få minnesvärda upplevelser, säger han.
Kontrollavgift på 4 500 kronor
I höstas spreds en film på Youtube där ett gäng sportfiskare reste runt mellan olika attraktiva fiskevatten och gjorde en sak av att man varken löste fiskekort eller brydde sig om några fiskeregler. Bland annat besökte man Kvitsleströmmarna. Gänget var dessutom sponsrat av ett bilmärke och ett fiskeredskapsföretag, som omedelbart drog sig ur när förhållandena blev kända.
– Vi polisanmälde förstås och saken utreds. Vi får se vart det hamnar.
Ockesjön-Kvitsleströmmarnas fvof har 13 aktiva fisketillsynspersoner. Föreningen höjde nyligen kontrollavgiften för överträdelser av föreningens egna fiskeregler till 4 500 kronor. Strömfisket är tillåtet under tre månader, från 1 juni till 31 augusti, och ett fiskekort medger en fångst på en fisk per dygn. Minimimåttet för öring är 50 centimeter, och för harr 30 centimeter. Att bli påkommen av föreningens fisketillsynsperson med att överträda någon av dessa regler kostar alltså 4 500 kronor, med föreläggande om betalning inom 30 dagar.
– Jag vill påstå att vi har ett väldigt välskött fiskevårdsområde, säger Martin Rolén.
Text och foto: Lars Krögerström