– Det var möjligheten att få fiskerättsförteckningen uppdaterad som gjorde att vi blev medlemmar i Sveriges Fiskevattenägareförbund, säger Leif Elvsén, ordförande i Hanebo–Segersta fiskevårdsområdesförening.
Leif går igenom namnen på ägarna till fastigheterna med fiskerätt i den nya uppdaterade förteckningen.
– Det är många av de 446 fastigheterna som bytt ägare sedan den senaste genomgången gjordes för nästan 20 år sedan.
Gävleborgs län har i många år varit en vit fläck på medlemskartan hos Sveriges Fiskevattenägareförbund. Men nu börjar det vända och Hanebo–Segersta är den fjärde föreningen i länet som gått med i förbundet under de senaste åren. Och det var alltså möjligheten att få fiskerättsförteckningen uppdaterad och ajourhållen som avgjorde.
– Den senaste genomgången av föreningens fiskerättsförteckning gjordes 2005, säger Leif Elvsén, och då fick vi hjälp av Lantmäteriet. Men sedan Lantmäteriet slutade tillhandahålla den tjänsten har vi inte vetat hur vi skulle gå vidare, tills vi fick veta att Sveriges Fiskevattenägareförbund utför uppdateringar av fiskerättsförteckningar.
2022 gick Hanebo-Segersta fvof med i Sveriges Fiskevattenägareförbund. I maj förra året kom den färdiga uppdateringen av fiskerättsförteckningen. Några fastigheter hade slagits samman eller förändrats på annat sätt så att det påverkade fiskerätten, men framför allt hade många fastigheter bytt ägare under de 18 år som gått sedan senaste genomgången.
– Styrelsen är ju skyldig att veta vilka fiskerättsägare som är medlemmar i vår förening, så det var förstås på tiden att utredningen blev gjord.
Ljusnans avrinningsområde
Hanebo–Segersta fvo ligger i Ljusnans avrinningsområde vid Kilafors söder om Bollnäs i Hälsingland. Området är cirka 4,5 kvadratmil stort och omfattar ett 60-tal fiskbara vatten.
Ända sedan 1992 har fiskevården och allt praktiskt runt verksamheten skötts av Hanebo–Segersta fiskevårdsförening, genom ett arrendeavtal med Hanebo–Segersta fiskevårdsområdesförening. Fvof har 446 fiskerättsägare medan fvf har cirka 500 medlemmar.
– Det är en praktisk och bra lösning, säger Leif Elvsén.
Ordförande i fvf är Göran Hollsten. Han kommer ut från lagården där tackorna börjat lamma redan i januari.
– Jag kan inte ha fåren ute på nätterna eftersom vargarna stryker runt knutarna. Det är ett stort bekymmer i den här trakten.
Göran Hollsten är engagerad i fiskevården.
– Vi anlägger lekbottnar för öring i vattendragen. Det är för närvarande vårt mest omfattande arbete. Det kostar en del men framför allt gör våra medlemmar en stor arbetsinsats. Utöver det lägger vi ut risvasar för abborre och så har vi några engagerade och aktiva fisketillsynsmän.
Öring och harr
För mer än 20 år sedan satte föreningen ut gös i Bofarasjön, en av de större sjöarna i området, och gösen reproducerar sig.
– Även om vi har både öring, röding och harr i flera vatten så är det gädda, gös och abborre som folk är mest intresserade av, säger Göran Hollsten. Framför allt ortsbefolkningen är inriktade på de ”vanliga” arterna.
Fiskevårdsföreningen har en sjö med put and take-fiske där man regelbundet sätter ut röding och regnbåge.
– Där säljer vi separata dagkort till allmänheten, med prisrabatt för våra egna medlemmar.
Hyr ut till fiskeklubbar
Två tjärnar är undantagna och uthyrda till två fiskeklubbar som själva sätter ut några hundra kilo fisk per år. I en av tjärnarna tillåts enbart flugfiske.
– För att fiska där måste man ha särskilda fiskekort som säljs av klubbarna själva, säger Göran Hollsten.
Avtalet mellan fvof och fvf innebär att fvf betalar tio procent av omsättningen från fiskekorten i arrende till fvof. 90 procent av intäkterna används alltså i verksamheten.
– Det mesta går åt i den löpande verksamheten, även om vi de senaste åren har samlat på oss ett litet överskott till kassan.
Fiskerättsägarnas fiskerättsbevis kostar 100 kronor om året. Det berättigar till fiske i hela området och kräftfiske i det egna skifteslaget. Fiskevårdsföreningens medlemmar betalar en medlemsavgift på 150 kronor. Medlemskapet utgör samtidigt ett årskort.
Allmänheten kan lösa dag- eller veckokort digitalt via iFiske. Dagkortet kostar 40 kronor och veckokortet kostar 80 kronor. Priserna har varit oförändrade under många år.
Glidhinder stoppar signalkräftor
I samband med vattenkraftens riksomfattande miljöprövning, där Ljusnans avrinningsområde utgör en egen prövningsgrupp, finns ett förslag om att bygga en vandringsväg, ett traditionellt omlöp förbi Kilaåns nedersta kraftverk vid åns utlopp i den stora sjön Bergviken.
– Men det motsatte vi oss bestämt, säger Leif Elvsén. Det finns nämligen flodkräftor i åsystemet uppströms kraftverket men signalkräftor i sjön Bergviken.
I stället byggs nu ett omlöp med glidhinder som gör att signalkräftorna inte kan ta sig upp förbi kraftverksdammen.
– Länsstyrelsen lyssnade alltså på våra synpunkter och förhoppningsvis hålls flodkräftor och signalkräftor åtskilda även i framtiden.
Råd tack vare bygdepeng
I skogarna och på bergen mellan sjöarna i södra delen av fiskevårdsområdet finns en stor vindkraftspark.
– I början var folk ganska skeptiska, vindkraftverken har ju stor påverkan på landskapsbilden och hörs också på långt håll. Men vindkraftsbolaget erbjöd en årlig utbetalning i form av en ”bygdepeng” vilket delvis mildrade kritiken. Pengarna delas lika mellan fvof och fvf.
– Det är faktiskt tack vare de pengarna vi ansåg oss ha råd med uppdateringen av fiskerättsförteckningen, säger Leif Elvsén.
En del av vindkraftspengarna går även tillbaka till bygden i form av gratis fiske till alla under de två sportlovsveckorna på vintern.
– Det är en uppskattad aktivitet, säger Göran Hollsten.
Text och foto: Lars Krögerström
60-tal fiskevatten i Ljusnans avrinningsområde
Hanebo–Segersta fiskevårdsområde ligger vid Kilafors sydost om Bollnäs i Hälsingland.
Området omfattar 450 kvadratkilometer med ett stort antal sjöar och rinnande vatten inom Ljusnans avrinningsområde. Bergviken är den största sjön i området och Ondtjärn är en av de mest populära fiskesjöarna.
Hanebo–Segersta fiskevårdsområdesförening har ett upplåtelse- och skötselavtal med Hanebo–Segersta fiskevårdsförening. Föreningarna har listat 23 fiskarter som förekommer inom området, inräknat flodkräfta och signalkräfta. Röding och regnbåge förekommer som utsatta arter i några av sjöarna.
Hanebo-Segersta fvof omfattar 446 fastigheter. Hanebo-Segersta fvf har cirka 500 medlemmar.