Nu är tiden den rätta för de fiskevårdsområdesföreningar och gårdsägare som vill utveckla sin verksamhet, få in mer pengar och slå vakt om ett hållbart fiske. Det anser Fiskevattenägarnas förbundsdirektör Tony Forsberg, som tidigare var chef för Mörrums Kronolaxfiske.
Intresset för naturturism i Sverige är fortsatt hög efter pandemin. Då, när vi inte kunde resa utomlands upptäckte allt fler svenskar naturens möjligheter och nu är även de utländska gästerna tillbaka. I takt med klimatförändringarna och den nya trenden ”coolcation” kommer dessutom fler nya besökare från Central- och Sydeuropa till Norden när somrarna söderöver blir för varma.
– En förening eller fiskerättsägare som vill ta hand om sitt vatten genom att tänka mer affärsmässigt och långsiktigt hållbart bör absolut fundera på att göra det nu. Många föreningar rapporterar om en ökad sin försäljning av fiskekort, trots att de inte förändrat något i sin verksamhet.
Vilka gäster vill du ha?
Att utveckla fisketurismen kräver mål och planläggning. Många tror felaktigt att det bara är själva fisket man kan tjäna pengar på men fiskekortspriserna håller sällan sådana nivåer förutom i exklusiva lax- och öringsvatten. Det man tar betalt för är boende, båtar, fiskeutrustning, guidning och service, och då gärna genom paketering.
– Till att börja med måste man bestämma sig för vilken sorts gäster man vill ha, anser Tony. Vill vi ha så många besökare som möjligt för att det är billigt eller vill vi ha de gäster som uppskattar produkten och naturen och är beredd att lägga en slant – men de gästerna vill också ha kvalitet! Jag tycker det är viktigt att bygga verksamheten på kvalitet och hållbar långsiktighet så att även kommande generationer kan njuta av detta i framtiden.
– Då är det samtidigt viktigt att man har koll på sitt vatten, att man bedriver fiske- och vattenvård och gör kontinuerliga provfisken så man är trygg med vad man säljer. Att undersöka vattnets och fiskens innehåll av miljögifter för att kunna säga att vattnet är rent är ytterligare en kvalitetsstämpel idag när PFAS-larmen duggar tätt.
Tony Forsberg rekommenderar att man bör börja med att se över fiskekortspriserna. Så att intäkterna ger en ekonomi för att tex köpa in och underhålla bryggor, vindskydd, eller kanske köpa in några båtar till uthyrning. Då slipper man även att gästerna kommer med egna båtar som riskerar att sprida invasiva arter i sjön.
Hitta samarbetspartners
Sedan kan det finnas bra samarbetspartners på orten som kan erbjuda boenden – om man inte själv har tillgång till det. Kanske också något samarbete med någon som serverar färdiglagad mat och framför allt med en eller flera fiskeguider.
– Genom att erbjuda och ha samarbete med fiskeguider får du också hela tiden bra koll på vattnet och bestånden av fisk.
Sist men inte minst är det viktigt att synas utåt.
– Man bör idag ha en bra hemsida och gärna ett facebookkonto. Dessutom är det inte fel att hitta samarbetspartners utomlands och i Sverige som kan hjälpa till att sälja in färdiga fiskepaket, säger Tony.
Är du intresserad av att utveckla fisketurism kan du kontakta Tony på e-post: tony.forsberg@vattenagarna.se. Ett tips är att beställa Fånga fiskeresursen, en studiebok i lokal fiskevattenutveckling och småskalig fisketurism. Mer info finns på hemsidan.
Förbundet har upprättat samarbetsavtal med Klubbsida.se och kan därmed erbjuda våra medlemmar en prisvärd, enkel och mobilanpassad webblösning anpassad för en ”fiskeförening”. Likaså har förbundet ett samarbetsavtal med C-J Natur som till medlemspriser kan bistå med fiskevårdsplaner, vattenvårdsplaner och fiskeresursplaner, provtagning av miljögifter i fisk och vatten.