Upprepade provfisken, permanenta fredningsområden och under lek, begränsad kortförsäljning, krav på fångstrapporter, information om hur fisken ska hanteras och förbud att använda livegivare. Det är några åtgärder som fiskevårdsområdesföreningar vidtagit för att slå vakt om ett hållbart fiske.
Michael Kanold är vice ordförande i Struven-Stora Le fvof i Årjäng och ordförande i Västra Värmlands och Dalslands fiskevårdskrets och var fram till nyligen vice ordförande i Sportfiskarna. Han anser att dagens ökade fisketryck och mer avancerad teknisk utrustning medför att fiskerättsägarna har ett särskilt ansvar att slå vakt om ett hållbart fiske och etik och moral i fisket.
– Att skapa fiskevård och skydda fiskbestånden är ju vår absolut viktigaste uppgift, säger han
Sjön Stora Le är bland annat känd för extraordinärt fiske efter stor gädda. Här fångas årligen individer upp emot och över 15 kg. Men de senaste åren har fångsterna minskat och det är framför allt de större exemplaren som minskat.
– Fisketurismen har förändrats mycket på sistone. Förr tog man kanske med sig familjen ut i en liten snurrebåt. Nu kommer man med egna båtar i större grupper och med halvprofessionell utrustning med massor av ekolod och annan teknik. Här måste vi i fvof bestämma vad vi kan acceptera.
Stora Le tillåter än så länge fiske med livegivare även om Michael Kanold ifrågasätter om det kan kallas sportfiske. Fiskevårdsområdesföreningen satsar i nuläget på att ta fram information om hur fisken ska hanteras när den återsläpps.
– Catch & Release har sina svagheter, om du inte hanterar fisken rätt vid fångst riskerar du att få en dödlighet som är relativt stor.
Föreningen har inte ännu fridlyst områden men överväger att göra det. Ett annat sätt kan vara att kvotera antalet fiskekort.
– Det är vi fiskevårdsområdesföreningar som äger vattnen och bestämmer hur de ska förvaltas. Det finns ju en rad åtgärder i verktygslådan att ta till, säger Michael Kanold.
Förbud mot livegivare i Ringsjön
Allt fler fvof inför förbud mot att använda livegivare, såväl vid fisketävlingar som permanent. En av dem är Ringsjöns fvof i Skåne. Kjell-Åke Persson är föreningens ordförande:
– Vi märkte att tekniken börjar ta över mer och mer. Vi anser att är det sportfiske så ska det vara en sport – inte teknik, säger han.
Föreningen har redan tidigare infört krav på hullinglösa krokar för att minimera skadan hos fisk som återsläpps.
– Med det fisketryck vi har är det många individer som plockas upp ofta. Men vet ju själv hur det känns när man gjort sig illa i munnen och fisken känner väl likadant, säger.
På sin hemsida informerar man om hur fisk ska hanteras som återsläpps och rekommenderar även att inte fiska på större djup än tio meter för att minska skador från vertikalfiske.
Föreningen har fiskeförbud på gös och sik under lekperioden och begränsning av fångsten generellt. Max 1 gös, två gäddor och tio abborrar får tas upp per fiskekort och dag.

Bara dagkort i Västersjön
Västersjön fvof i Ängelholms kommun har också infört förbud mot livegivare från i år.
– Vi har hittills inte sett det som ett problem hos oss men eftersom flera av våra grannsjöar förbjudit det vill vi undvika att dessa fiskare kommer hit, säger föreningens ordförande Jonas Högfeldt.
Föreningen genomför provfisken vart femte år.
– Vi anser att det är enda sättet att säkerställa att vi har koll på fiskbestånden. Man kan ju inte bara lyssna på dem som fiskar.
För fem år sedan när provfisket visade att fisketrycket var för hårt slutade man att sälja månadskort och årskort – och säljer i dag enbart dagkort.
– Genom att vi enbart säljer dagkort vet vi exakt hur många fisketillfällen det blir.
Föreningen hyrde tidigare även ut båtar men har slutat med det eftersom det bidrog till ökad kortförsäljning.
– En bidragande orsak var också att ingen ville ansvara för båtarna och att de kostade mer än de drog in, säger Jonas Högfeldt.
Högst en gös eller gädda får behållas per dag och från i år finns också om max tio abborrar per kort och dag. Dessutom råder maximimått på abborre och fönsteruttag på gös och gädda. Vid dragrodd eller trolling får högst två spön användas per fiskekort.

Två månaders fiskestopp i Allgunnen
Allgunnens fvof i östra Småland provfiskar regelbundet och uppdaterar sin fiskevårdsplan. varje år. Från i år har man infört totalt fiskestopp i hela sjön under maj och juni. Under den perioden säljs heller inga fiskekort.
– Vi gör det på prov under ett år för skydda leken hos gös och gädda och se vilka effekter det får, säger föreningens ordförande Lars Fehling.
Föreningen har från i år också förbjudit fiske med livegivare.
– Vi anser att det är mer jakt än sportfiske.
Fisketrycket i Allgunnen är högt enligt Lars Fehling.
– Eftersom vi har bra koll på vårt vatten bedömer vi att det än så länge är ok. Men om trycket skulle öka än mer har vi diskuterat att begränsa försäljningen av fiskekort ytterligare.
Föreningen planerar i år att mäta förekomsten av metaller, PFAS och andra miljögifter i fisken.
– Förhoppningsvis får vi bra resultat så att vi kan berätta att det inte är farligt att äta fisken härifrån, säger Lars Fehling.
Krav på fångstrapportering i Tännäs
Fisketrycket i Tännäs fvof i västra Härjedalen är högt och föreningen har därför kvoterat fisket i Tännån där trycket är som högst.
– Vi säljer max fyra kort per pool och dygn. Och när vattennivåerna blir för låga stänger vi fisket helt där, berättar ordförande Mats Dahlgren.
Just nu är en del av Tännån stängd där fiskbestånden har minskat. Dessutom är Mysklan och Fröstån, som fungerar som barnkammare, stängda.
Föreningen reglerar också fisketrycket genom att begränsa sin uthyrning av båtar eller flytta båtarna till andra sjöar som är mindre påverkade.
– Tack vare att vi äger Tännäs fiskecenter och fiskebutiken har vi personal anställd som kontinuerligt följer upp fisketrycket och försöker sprida ut sportfiskarna över hela området. Dessutom har vi bra kontakt med de som fiskar.
Tännäs är också en av få föreningar som ställer krav på gästerna att lämna fångsrapporter för att få fortsätta fiska.
– Vi har obligatorisk fångstrapportering för de som köper trollingfiskekort. Det kan man inte köpa på nätet utan måste handla i vår butik.
Mats Dahlgren är orolig för att de som kommer med egna båtar eller kanoter ska sprida smitta eller ta med sig invasiva arter in i sjösystemen.
– Vi har därför planer på att inrätta någon form av spolplatta i närheten av vår butik där gästerna måste tvätta sina kanoter och båtar innan de sjösätts, säger Mats Dahlgren.