Samverkan mellan myndigheter och verksamhetsutövare har inte fungerat som det var tänkt. Det är en av de viktigaste slutsatserna i slutredovisningen av uppföljningen av den så kallade NAP:en, nationella planen för omprövning av vattenkraften. Uppföljningen har gjorts av Havs- och vattenmyndigheten (HaV)), Energimyndigheten och Svenska kraftnät.
Länsstyrelserna är skyldiga att genomföra samverkan med verksamhetsutövarna innan de lämnar in sin ansökan till domstol. Samverkansprocessen är tänkt att fungera som ett stöd för verksamhetsutövarna att möjliggöra en effektiv prövning och samordning inom och mellan prövningsgrupperna. Förhoppningen har varit att parterna ska vara hyfsat överens så att domstolsprocessen går smidigare. Processen är frivillig för kraftbolagen.
Båda parter missnöjda
Länsstyrelserna anser bland annat att det saknas engagemang från verksamhetsutövarnas sida och att det finns en negativ inställning till den nationella planen generellt.
Verksamhetsutövarna upplever att det är oklart vilka förväntningar länsstyrelsen har på kraftverksägarna samt att det är svårt att föra diskussioner med länsstyrelserna. Verksamhetsutövarna beskriver även att de har svårt att lämna uppgifter om vilken påverkan som åtgärderna får på kraftproduktionen eftersom de inte vet vilka miljöåtgärder som länsstyrelsen anser är lämpliga. Dessutom menar verksamhetsutövare att länsstyrelsen ställer krav på utredningar som enligt dem inte är relevanta för deras verksamhet.
– Processen har ju inneburit ett helt nytt arbetssätt för alla inblandade parter så man får väl ha en viss förståelse för att det inte fungerat perfekt, säger Anders Skarstedt, utredare på HaV:s miljöprövningsenhet. Vi på HaV ska se över vår vägledning om samverkan för att se hur den kan justeras utifrån vad som framkommit. Det måste bland annat bli tydligare vad de olika aktörerna bör bidra med och vad som är syftet med samverkan.
Normöversyn i samverkan
Hittills har det varit så att miljökvalitetsnormer för prövningsområdena lagts fast innan samverkan inletts.
Eftersom det under samverkan inför omprövningarna kan komma fram nytt underlag som föranleder behov av att se över gällande normer, anser myndigheterna att det är mest tidseffektivt att en normöversyn så långt det är möjligt sker parallellt med samverkan.
– Då kan Svenska kraftnät och Energimyndigheten, framför allt i de prövningsgrupper som är särskilt viktiga för elsystemet, ta en mer aktiv roll och få mer detaljerad information om olika förslag på miljöanpassningar och få verksamhetsutövarens hjälp med att bedöma hur olika miljöanpassningsförslag eventuellt påverkar vattenkraftens driftmönster.
Krav på miljörapport
Havs- och vattenmyndigheten föreslår också att det bör införas ett generellt krav för alla som bedriver vattenverksamhet för produktion av vattenkraftsel att rapportera vissa flödes- och vattenståndsdata till antingen länsstyrelsen eller SMHI.
– Frågan om att även vattenkraftverk ska omfattas av kravet på att lämna miljörapport har varit uppe för diskussion tidigare och nu kanske det är dags, säger Anders Skarstedt.
Fram till den sista oktober i fjol hade HaV registrerat 102 inkomna ansökningar till domstolarna. Av dessa gällde 73 omprövning för moderna miljövillkor medan 29 ansökte om att avveckla verksamheten, det gällde framför allt små kraftverk.
Av de 73 har totalt 60 föreslagit nya fiskpassager för uppströms vandring som villkor. 27 av ansökningar innehåller förslag på ålyngelledare.