Ems Herrgård vid Emån i Mönsterås kommun är förmodligen en av de som bedrivit gårdsbaserad fisketurism längst i landet. Emåns vilda havsöringar räknas som de största i världen. För att få en fiskeplats här får man vara beredd att stå i kö några år.
Herrgården, som ägs av släkten Ulfsparre, har erbjudit sportfiske i Emån sedan 1920-talet, då Gustaf Ulfsparre utvecklade fisket. De första gästerna var den engelska adeln som besökte gården flitigt fram till krigsutbrottet 1939. Många kungligheter har också besökt gården genom åren men i dag är gästerna mer vanliga svenskar och också en del utländska.
Kent Håkansson gör sin artonde säsong som fiskeförvaltare på herrgården. Det är han som sköter bokningarna, ansvarar för gästernas välbefinnande på plats och hjälper till med guidning när det behövs. Han är även ansvarig för biotop- och fiskevården i ån.
Den här morgonen i slutet av september har han som vanligt varit nere vid åmynningen och kontrollerat att det inte ligger någon säl där och lurar.
– Det har blivit allt vanligare att sälar hälsar på i takt med att bestånden av strömming och sill har minskat. Men vi har inte haft säl uppe i ån, ännu.
Stora havsöringar
I Emån är det framför allt den vilda havsöringen som lockar besökare. Öringen här anses vara en av de största i världen och gården kan stoltsera med flera världsrekord på över metern och 15 kg. Än i dag fångas öringar runt och över 90 cm. Men det har även fångats stora laxar.
Gården förfogar över fyra kilometer av Emåns sträcka, där de två närmast havet är mest frekventerade. Totalt finns det 30 bäddar på herrgården men antalet fiskare per dag är begränsat till 15 på våren och 12 på hösten för att det inte ska uppstå trängsel vid poolerna.
– Vi är måna om att det inte blir trångt och konkurrens om fiskeplatserna. Den sociala samvaron och att man hjälps åt är minst lika viktigt som fisket. Även den som inte får fisk ska känna att han haft en trevlig upplevelse. säger Kent Håkansson.
Återhämtning efter sjukdom
Fiskesäsongen börjar i mitten av mars och slutar den sista september, med ett uppehåll från midsommar och fram till mitten av augusti.
– Vi håller stängt av flera orsaker. Dels blir vattnet i Emån oftast badvarmt och inte lämpligt för fiske under perioden, dels vill ägarna använda gården som sommarställe den tiden. Dessutom passar vi på att rensa bort växtlighet i och runt ån samt ställa i ordning öringens lekplatser innan höstfisket startar.
Öringen drabbades av sjukdomar både 2017 och 2020 men bestånden har det senaste året börjat återhämta sig.
– Fortfarande kan det vara svårt att få fisk under hösten men de som fångas är desto större och piggare, säger Kent. I genomsnitt fångas två om dagen medan det på våren rör sig om fler än tio per dag. Dessutom fångas det en del lax i maj–juni. All fisk släpps tillbaka.
Återkommande gäster
Ems Herrgård tar varje år emot cirka 400 gäster varav många flera gånger per år. Många återanvänder också varje år så den som vill komma in får vara beredd att stå i kö ett par år.
– Vi har ett system där man får poäng för varje gång man varit här och den med flest fiskedagar får välja först vilka tider han/hon vill komma.
Flera av gästerna har varit här i över 50 år.
– På premiären så brukar jag le lite för mig själv när många stapplar ut till ån med käppar eller ledsagare. Fast de kanske inte längre klarar av att fiska vill de ändå komma hit. Jag tycker det är så fint, säger Kent.
Traditioner hålls vid liv
Trots att den engelska adeln är borta sedan länge lever gamla traditioner fortfarande kvar på herrgården. Fisket på de bästa platserna tillåts än i dag inte börja förrän klockan 10 på förmiddagen.
–Förr i tiden åt de engelska familjerna frukost tillsammans klockan 9 och ingen gentleman kunde tänka sig att ge sig ut att fiska före frukost. Vi tycker det är en fin tradition. Men för den som vill går det att börja fiska redan klockan 5 högre upp i ån.
Från början skickades alla inbjudningar och bokningsbesked ut till gästerna med handskrivna brev. Men sedan några år går dessa ut med e-post.
– Orsaken till förändringen var egentligen att posten slarvade bort några inbjudningar, tråkigt både för oss och gästerna. Men visst är det mycket säkrare och smidigare i dag, inte minst för mig.
Fisketurismen omsätter drygt två miljoner kronor per år. Överskottet används till renovering och underhåll av gården.
Havsöringsfiske vid Ems Herrgård
Fiskekortspriser: 1 250 kronor per dag för havsöring mars–april och augusti–september, 625 kronor per dag för lax maj–juni.
Boende: 800 kronor för enkelrum, 1 250 kronor för dubbelrum. Halva priset under laxsäsongen.