Det fanns tre alternativ att välja på: 1) Lägga ner Svenstaåns fiskevårdsområde helt och hållet, 2) låta någon annan sköta all förvaltning och fiskevård, eller 3) gå samman med Storsjön-Bergs fiskevårdsområdesförening.
Fyra personer på 2022 års stämma fattade det avgörande beslutet om att välja alternativ 3, och nu är sammanslagningen fullbordad.
Det förekom ingen som helst aktivitet i Svenstaåns fiskevårdsområdesförening.
– Det gick inte att skapa något intresse, säger Anders Olof Öhlén, tjänsteman på Bergs kommun i södra delen av Storsjön i Jämtland.
Bergs kommun äger fiskerätt i Svenstaån och har som fiskerättsägare ett intresse av att ån förvaltas, men mer särskilt utbrett har intresset alltså inte varit bland de sammanlagt cirka hundra fiskerättsägarna i föreningen.
Svenstaån mynnar i Storsjöns sydligaste spets vid Svenstavik. Fiskevårdsområdet omfattar drygt 15 kilometer av ån från mynningen och uppströms, där ån också rinner genom en handfull sjöar.
Viktiga rekryteringsområden
Efter samråd med Länsstyrelsen i Jämtland och med ”grannen” Storsjön-Bergs fvof kom man fram till att en sammanslagning mellan de båda föreningarna skulle kunna ske utan några oöverstigliga kostnader och att det inte skulle behövas någon omfattande förrättning av Lantmäteriet.
Vi ser det som mycket positivt att få med Svenstaån i vårt förvaltningsområde
– Vi ser det som mycket positivt att få med Svenstaån i vårt förvaltningsområde, säger Hans-Erik Andersson, ordförande i Storsjön-Bergs fvof.
Storsjön har flera fiskevårdsområden och vanligen omfattar de enbart vatten i själva sjön och vattendragens mynningsområden.
– Men åarna, inte minst Svenstaån, är ju viktiga rekryteringsområden för den öring och harr som fyller på bestånden i sjön. Och nu kan vi ju även utveckla ett fiske i själva ån och de sjöar som ligger inom området.
Lekområden och vandringsvägar
I första hand handlar det om att förbättra lekområden och vandringsvägar för att gynna fiskens reproduktion.
Svenstaån blir det första hela tillrinningsområde som kommer att ingå i något av Storsjöns fyra fiskevårdsområden.
–Vi kommer att fokusera på Svenstaåns biflöden och skynda på utvecklingen genom att sätta ut yngel och elfiska i både ån och ett av biflödena.
Själva sammanslagningen gjordes så enkel som möjligt, säger Joakim Svensson på Länsstyrelsen i Jämtland:
–Båda föreningarna fattade sina respektive beslut, först på en extrastämma och sedan på en ordinarie stämma. Därefter hjälpte Länsstyrelsen till att baka ihop de båda föreningarnas stadgar till gemensamma stadgar.
– Däremot kommer de inte att slå ihop sina fiskerättsägarregister. De behåller sina ursprungliga andelstal i respektive förening. Om det i framtiden skulle uppstå något behov att skapa ett gemensamt register med nya andelstal för hela det nya området får man i så fall lösa det vid senare tillfälle, säger Joakim Svensson.
Ny camping vid Rörösjön
Det avgörande beslutet om sammanslagning fattades på stämman för Svenstaåns fvof med fyra närvarande fiskerättsägare, varav Anders Olof Öhlén som representant för Bergs kommun var en.
För några år sedan restaurerades ett annat tillrinnande vattendrag som mynnar i Storsjön-Bergs fiskevårdsområde. Billstaån restaurerades av Jämtkraft, där det tidigare inte fanns något fiskevårdsområde och där det nu råder totalt fiskeförbud.
– Billstaån fungerar alltså som renodlad producent av fisk till Storsjön, säger Hans-Erik Andersson, till skillnad från hur det blir i Svenstaån, där det blir tillåtet att fiska.
Inte minst åsystemets nedersta sjö, Rörösjön, som ligger 3,5 kilometer från mynningen, väntas bli en attraktiv fiskeplats.
– Där anläggs en camping och i sjön finns riktigt stor och fin abborre och gädda. Det gynnar också öringen om det kan bli lite fisketryck på gäddorna.
Anpassade fiskekortspriser
Det blir fortsättningsvis olika fiskekort för ån och för Storsjön, av naturliga skäl.
– I Storsjön är vi ju sedan 1985 drabbade av det fria handredskapsfisket så där kan vi inte sälja några kort för spöfiske, utan bara för nätfiske och sådana metoder som inte ingår i handredskapsfisket, till exempel trolling. Men i ån ska vi sälja vanliga sportfiskekort för handredskap.
I och med det tidigare låga intresset för fiskeförvaltning i Svenstaån har fiskekortspriserna släpat efter. Ett dygnskort har kostat 50 kronor och ett årskort 150 kronor.
– Det måste vi ju ändra på när vi förbättrar fiskevården och servicen, säger Hans-Erik Andersson.
Ett årskort för trolling och nätfiske i Storsjön inom Storsjön-Bergs fvo kostar 600 kronor för icke fiskerättsägare. Fiskerättsägare fiskar för 50 kronor per år inom det egna fiskevårdsområdet.
Kritisk mot omprövningspausen
Anders Olof Öhlén i nuvarande Svenstaåns fvof har varit aktiv inom Älvräddarna. Han är mycket upprörd över moratoriet och pausen i processen med vattenkraftens miljöprövning.
– Det är stor skandal, säger han. Utbyggnaden av vattenkraften är visserligen en del av vårt välstånd men det är en miljökatastrof utan motstycke och en ny miljöprövning av dammar och kraftverk i Sverige är väl det minsta man kan begära. I första delen av Indalsälven nedströms Storsjön finns nio kraftverk bara i Ragunda kommun. Samtliga behöver åtgärdas.
Text och foto: Lars Krögerström