Naturskyddsföreningen delar varje år ut mellan 10 och 12 miljoner kronor ur sin miljöfond. Utrivning av uttjänta kraftverksdammar och andra biotopvårdande åtgärder i strömmande vatten är prioriterade projekt.
Pengarna kommer från energibolag som säljer Bra Miljöval-märkt el. Naturskyddsföreningen har också en Energifond som delar ut ungefär lika mycket pengar.
– Trycket på vår energifond har varit otroligt stort de senaste åren men intresset ökar nu även för vår miljöfond, säger Clara Jonsson, handläggare för Bra miljövals miljöfond.
Naturskyddsföreningen ställer inga krav på medfinansiering motsvarande länsstyrelsernas fiskevårds- eller Lovabidrag.
– Det är till och med så att vi kan skjuta till de saknade tjugo procenten i ett Lova-projekt om föreningen inte har de pengarna, säger hon.
Alla organisationer som har ett organisationsnummer kan söka och få bidrag ur miljöfonden. Beloppen varierar mellan 10 000 kronor och 2 miljoner kronor – gäller större projekt där oftast flera länsstyrelser är involverade.
Ska ge fysiska förbättringar
Olika sorters undanröjning av vandringshinder prioriteras bland ansökningarna.
– Vi ger framför allt bidrag till projekt som innebär fysiska förbättringar i vattendragen, att riva ut kraftverk och dammar ger oftast stor miljönytta. Praxis är cirka 500 000 kronor för en sådan åtgärd. Men även andra biotopförbättrande åtgärder som att anlägga lek- och uppväxtplatser kan få stöd. Att restaurera torrfåror är också prioriterat.
När föreningen bedömer ansökningarna tar man också hänsyn till var de aktuella vattendragen befinner sig i den nationella plane för vattenkraftens miljövillkor.
– Om vattendraget ska prövas inom kort beviljar vi inte medel men om det ligger längre fram i prövningen kan vi göra det.
Beviljade projekt
Hittills har ett tiotal fiskevårdsområdesföreningar fått medel ur miljöfonden. Siljansnäs fvof fick år 2021 1 250 000 kronor för utrivning av två vattenkraftverk och restaurering i Limån i Dalarna. Siljan Södra fvof och Leksand-Insjöns fvof var också involverade i projektet.
Leduåns fvof I Nordmaling i län har fått 332 kronor för att återställa 8,5 flottledsrensat vattendrag. Övre Åsundens fvof i Ulricehamn fick år 2022 100 000 kronor i bidrag för att anlägga en fiskväg förbi Vista kvarn i Ätran och Orrböle fvof har fått 97 000 kronor för att åtgärda en felplacerad vägtrumma och restaurera förstörda lekbottnar.
Clara Jonsson ser gärna att fler fiskevårdsområdesföreningar ansöker om bidrag.
– Ansökningstiden är löpande och vår ambition är att kunna komma med ett beslut redan inom ett par veckor, säger hon.