FRÅGA: Hur kommer det sig att jag som äger mark mot vatten inte har fiskerätt medan en markägare som inte äger någon strand har fiskerätt?
/Undrande markägare
_______________________________
SVAR: Fiskerätten, som är en del av äganderätten, följer normalt de ursprungliga fastigheterna i ett visst område. För att reda ut vad som gäller på en viss plats och förstå varför det är så måste man gå tillbaka och undersöka vad som hänt under årens lopp.
Längre tillbaka kan det ha varit så att en eller flera fastigheter i ett visst område ägde ensam eller tillsammans med de övriga rätt att fiska i ett visst vatten. Om det är flera så har man oftast en gemensam fiskerätt.
Under årens lopp har mark delats eller styckats av men fiskerätten har inte alltid följt med utan det kan vara så att enbart den fastighet som nu återstår av den ursprungliga äger fiskerätten.
Tydligaste exemplet på en fastighet som ofta saknar fiskerätt men äger mark strandnära är stugtomten som avstyckats från den ursprungliga fastigheten enbartmed syftet att vara en tomt för fritidsbebyggelse utan rätt till fiske eller jakt.
MIKAEL STENMAN, advokat med specialitet fastighets- och fiskerättsliga frågor, styrelseledamot i Byskeälvens fvof.
Mikael Stenman (mikael.stenman@lmj. se) är resursperson hos Sveriges Fiskevattenägareförbund och kan svara på grundläggande frågor till medlemmarna. Han kommer även återkommande medverka under vinjetten Fråga experten här i Våra Fiskevatten.